Beckham při loučení s Alžbětou neudržel slzy. Vychovali mě jako silného royalistu, řekl

Bývalý fotbalista David Beckham si vystál dlouhou frontou, aby se rozloučil s královnou Alžbětou II. Slzy neudržel.

K uctění památky zesnulé královny Alžběty II. se do Londýna sjíždí desetitisíce lidí. V dlouhé frontě, která má i osm kilometrů a čekací doba trvá i více než 20 hodin, stál i bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace David Beckham. Čas strávený s veřejností si užíval s úsměvem, nakonec však neudržel slzy. Vzpomínal na setkání s panovnicí a prohlásil, že měl obrovské štěstí být v její blízkosti.

„Myslel jsem si, že když přijdu ve dvě hodiny ráno, tak bude situace trochu klidnější. Mýlil jsem se,“ uvedla bývalá fotbalová hvězda při čekání ve frontě. V ní nakonec Beckham strávil zhruba dvanáct hodin. Čas strávený s ostatními lidmi si však v rámci možností užíval.

„Všichni chceme zažít něco, v čem oslavíme život naší úžasné královny. Myslím, že něco takového, co dnes zažíváme, se má sdílet. Už jen to, že tady stojíme, jíme brambůrky, sendviče či koblihy a pijeme kávu. Už jsme tady 12 hodin – nohy mě nebolí, záda trošku ano,“ svěřil se pro BBC.

Smutný den s odkazem

Zdůraznil, že je výjimečné stát společně s veřejností, oslavovat život Alžběty II. a poslouchat příběhy lidí. Když se dostal k Westminsterkému paláci, kde je rakev s ostatky nejdéle vládnoucí panovnice vystavena, přemohly ho emoce. Na záběrech bylo vidět, jak si populární sportovec utíral slzy. Vzdát hold královně přišel sám – bez společnosti dětí či manželky.

Po odchodu z budovy parlamentu vzpomínal na okamžik, kdy se s královnou, která jej v roce 2003 vyznamenala Řádem Britského impéria za zásluhy ve fotbale, setkal. „Při jeho přebírání jsem sebou vzal své prarodiče. Vychovali ze mě silného royalistu a fanouška královské rodiny. Samozřejmě se mnou šla i žena,“ vzpomínal na životní okamžik.

Největší dojem na něj však udělala sama Alžběta II. „Dostat od ní poctu, mluvit s ní a odpovídat na otázky. Měl jsem obrovské štěstí, že jsem v životě mohl takovou chvíli zažít, být v blízkosti Jejího Veličenstva,“ pokračoval. Podotkl, že byla výjimečná. „Je to smutný den. Je to těžké pro celý národ, pro všechny na světě. Ale zároveň je to den, kdy si můžeme připomenout neuvěřitelný odkaz, který po sobě královna zanechala,“ dodal.

Tagy: