Poslední dny Alžběty II. byly plné zábavy. Co panovnice dělala krátce před svou smrtí?

Poslední dny Alžběty II. byly naplněné zábavnými chvílemi s rodinou, sledováním televize a čtením časopisu Racing Post, který se zabývá tematikou koňských dostihů. Informoval o tom britský web The Sun.

Služebnictvo v zámku Balmoral královně každé ráno nosilo její oblíbený časopis Racing Post, který vydává články o dostizích. Právě láskou ke koním a dostihům byla panovnice známá. Alžběta II. se po dočtení magazínu uchýlila ke sledování televize.

Do poslední chvíle byla s královnou Angela Kellyová, kterou The Sun popisuje jako pravou ruku panovnice a její nejlepší přítelkyni. Kellyová pracovala jako osobní asistentka Alžběty II. a také se jí starala o šatník.

Měla stále hodně humoru

Farář skotské církve Iain Greenshields již dříve popsal, že Alžběta II. byla o víkendu před svou smrtí plná sil a humoru. Podle něj byla královna skvělou společnicí, která si dokázala vzpomenout na jména lidí, se kterými se setkala před několika desetiletími. Dva dny před svou smrtí pak Alžběta II. jmenovala do funkce novou britskou premiérku Liz Trussovou.

Královna na skotský zámek Balmoral dorazila v letošním červenci. Očekávalo se, že v letním sídle zůstane až do října, aby si odpočinula od královských povinností. Nejdéle vládnoucí panovnice v zaznamenané historii zemřela v 96 letech ve čtvrtek 8. září. Se svou matkou se ještě stihli rozloučit Karel III. a princezna Anna. V posledním roce trápily Alžbětu II. vleklé problémy s mobilitou a další zdravotní problémy, kvůli kterým musela odvolat účast na řadě společenských akcí.

Tagy: