Program pohřbu královny Alžběty. Jak bude vypadat nejsmutnější den v dějinách Británie?

Portrét Alžběty v Londýně připomíná památku zesnulé panovnice.

Británie se loučí s královnou, 15. září 2022

Zhruba rok a půl od pohřbu prince Philipa se Velká Británie znovu halí do smutku v očekávání pondělního posledního rozloučení s královnou Alžbětou II. Několikahodinová pieta je naplánovaná do poslední minuty. Pohřeb začne ve Westminsteru, smuteční den ale skončí až za Londýnem, na hradě Windsor. Pondělních ceremonií se zúčastní dva tisíce lidí.

V pondělí nastane den, kterého se každý Brit děsil. Spojené království se rozloučí se zesnulou královnou Alžbětou II., nejdéle vládnoucí panovnicí na světě. A to se vší pompou, majestátností a úctou.

Program smutečního dne byl pilován dlouhé roky dopředu. Pohřbu se zúčastní dva tisíce hostů, mezi nimi členové královské rodiny, politici a osobnosti z celého světa, a dokonce i 200 členů britského záchranného systému.

V současnosti je rakev s ostatky královny Alžběty II. uložena ve Westminsterském paláci, respektive v části Westminster Hall, která je součástí budovy parlamentu. To se ale brzy změní.

Program pohřbu (český čas):

  • 7:00 – Královská stráž se ujme posledního dohledu nad rakví s královnou Alžbětou II. ve Westminster Hall, služba skončí v 9:30.
  • 9:00 – Otevřou se brány Westminsterského opatství, kde se později uskuteční státní pohřeb. Hosté tak budou mít dostatek času na to usednout na svá místa.

  • 10:00 – Rozezní se Big Ben, tedy hodinová věž Westminsterského paláce. Po zbytek dne už zůstane potichu. Stejně jako zbytek Británie.
  • 11:35 – Dubová rakev s ostatky Alžběty bude naložena na lafetu a dopravena přes ulici do Westminsterského opatství. Za rakví vyrazí smuteční průvod hostů vedený novým králem Karlem III.
  • 11:52 – Smuteční procesí dorazí do Westminsterského opatství. Rakev s ostatky bude sundána z lafety.
  • 12:00 – Začne státní pohřeb Jejího Veličenstva. Hodinovou pietu před stovkami hostů slovem povedou děkan Westminsteru a arcibiskup z Canterbury. Pohřeb bude vysílaný po celém světě a očekává se, že si ho pustí miliony diváků.

  • 12:55 – Pohřeb ve Westminsterském opatství vyvrcholí dvěma minutami ticha, po kterých zazní skladba The Last Post. Ve 13:00 pak oficiálně pohřeb skončí.
  • 13:15 – Rakev s královnou bude opět umístěna na lafetu, jejíž pohyb budou mít na starost příslušníci námořnictva. Za rakví se znovu shromáždí procesí hostů, které se vydá na 45minutovou cestu Londýnem.
  • 14:00 – Průvod se zakončí u Wellingtonova oblouku nedaleko Hyde Parku. Zde skončí londýnská část smutečního dne, truchlení ale bude pokračovat. Rakev s ostatky bude dopravena na hrad Windsor na okraji města, kam se přesunou i smuteční hosté.

Pieta ve Windsoru

  • 16:15 – Smuteční procesí dorazí na hrad Windsor a vydá se ke kapli svatého Jiří. Právě tam proběhne poslední rozloučení s královnou.
  • 17:00 – V kapli začne smuteční obřad, kázat bude děkan Windsoru. Jak dlouho bude pieta ve Windsoru trvat, není předem jasné. Po ní skončí veřejná část smutečního dne.
  • 20:30 – Pohřeb století zakončí soukromý obřad pro nejbližší příbuzné královny. Alžběta II. bude následně pohřbena vedle svého manžela v kapli krále Jiřího VI.

Tagy: