Čaputová rozdala vyznamenání. Dočkal se exprezident Kováč, Hamšík i český historik

Slovensko 1. ledna slaví 30. výročí samostatnosti, při jehož příležitosti proběhlo předání státních vyznamenání. Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila na 28 osobností. Akce se zúčastnil i český prezident Miloš Zeman či předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Mezi vyznamenanými byl i český historik Vilém Prečan či kameraman slovenského původu Martin Štrba, který žije v Česku.

Čaputová v budově Slovenské filharmonie vyznamenala celkem 28 osobností. Mezi ně patřil i český historik Vilém Prečan. Publicista obdržel Řád bílého dvojkříže II. třídy. Prečan proslul mimo jiné díky publikováním v samizdatu, později byl ředitelem Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd. Aktivní byl rovněž v exilu v Německu.

Státní vyznamenání z rukou Čaputové obdržel i například stále hrající fotbalová legenda a bývalý kapitán slovenské fotbalové reprezentace Marek Hamšík. Ocenění se dočkal i kameraman Martin Štrba. Filmař slovenského původu, který žije v Česku je hned čtyřnásobným držitelem ceny Český lev.

Hned troje ocenění dostal in memoriam první prezident samostatné Slovenské republiky Michal Kováč. Vyznamenání za něj převzal jeho syn Michal Kováč ml., který byl na konci srpna 1995 v rámci politického boje proti jeho otci unesen. Později byl nalezen svázaný a zbitý v kufru auta na rakouské policejní stanici. Kontroverzní premiér Vladimír Mečiar, který později převzal část prezidentských pravomocí po Kováčově konci, následně omilostnil viníky únosu.

Na akci dorazila celá řada zahraničních státníků. Vedle českého prezidenta Miloše Zemana a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové mluvčí slovenské prezidentky Martin Strižinec, který večer moderoval, uvítal polskou hlavu státu Andrzeje Dudu či prezidenta Rakouska Alexandera Van der Bellena. Stejně tak byla přítomna i ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Naopak maďarská prezidentka Katalin Nováková účast na akci odmítla a omluvila se z ní. Některá slovenská média, například deník Pravda, následně spekulovala, zda tím například nedává najevo svůj postoj k Zuzaně Čaputové.

Tagy: