Čech, který vnikl do zbrojovky v Albánii: Mířily na nás zbraně, pak nás zavřeli do cel

Jeden z Čechů zadržených v Albánii promluvil

Čtyři Čechy v Albánii řeší protiteroristické oddělení. Skupina už je sice na svobodě, tamní policie ale stále zadržuje zabavenou elektroniku v hodnotě statisíců korun. Turisty zadrželi policisté v neděli při fotografování staré, více než dvacet let zavřené zbrojovky. Jeden ze zatčených celou situaci popsal pro CNN Prima NEWS.

Celých 15 hodin. Tak dlouho policisté zadržovali Čechy poté, co se věnovali svému koníčku – urbexu, tedy průzkumu ruin. V Albánii si skupina českých dobrodruhů vyhlédla opuštěnou továrnu.

„Dřív se tam vyráběly zbraně, teď tam není nic. Je tam jen šrot a zbytky věcí,“ říká český průzkumník opuštěných objektů Thomas Morgan. Na průzkumníky tam ale čekalo také nepříjemné překvapení.

Mířily na nás zbraně

„Když jsme vylezli ven, tak na nás mířily zbraně. Utekli jsme proto zpátky dovnitř, protože jsme nevěděli, co se děje. Když jsem pak zvenku slyšel svoje jméno, tak jsme vylezli znovu ven, a tam mě zatkli,“ dodává Morgan.

Policisté zadrželi nejen oba muže, kteří byli přímo v objektu, ale i jejich partnerky, které na ně čekaly venku. Všechny odvezli na policii v Beratu. „Tam nás rozdělili do různých cel. Holky, které nešly dovnitř, nebyly zatčené. Ty na nás jen čekaly a byly na výslechu,“ přibližuje průzkumník opuštěných objektů.

Policisté se k nim prý chovali dobře a nakonec je propustili. Zabavenou elektroniku – včetně dronu, telefonů a notebooků – jim ale nevrátili.

„Do doby skončení vyšetřování musí tyto předměty zůstat v Albánii,“ vysvětluje zástupkyně mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Mariana Wernerová. Případ si nyní přebralo protiteroristické oddělení.

Kdy se se svým majetkem opět shledají, není jasné. Podle informací ministerstva část skupiny už Albánii opustila. O svou elektroniku tak budou muset usilovat z České republiky.

Tagy:
policie Albánie elektronika Česko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Thomas Morgan urbex