Čeká nás kritická noc a úplná mobilizace, řekl Tusk. Na hranicích s Českem jsou zavřené mosty

Je před námi kritická noc, nezbytná je úplná mobilizace, uvedl polský premiér Tusk v souvislosti s povodněmi na jihu a jihozápadě země. Na polsko-českých hranicích jsou neprůjezdné tři mosty, policie je uzavřela kvůli vysoké hladině řeky Opava, píše Gazeta Wyborcza na svém webu.

Tři mosty na polsko-českých hranicích jsou neprůjezdné, policie je uzavřela kvůli stoupající hladině řeky Opava, uvedla Gazeta Wyborcza. Mosty v obcích Boboluszki, Branice a Dzierżkowice jsou uzavřené z polské i české strany a zůstanou zavřené, dokud hladina řeky neklesne, dodal deník. Upozornil, že kvůli vylití řeky Piotrówka z koryta je v obci Golkowice uzavřena ulice vedoucí k hraničnímu přechodu s Českem.

ČTĚTE TAKÉ: Proč lidé tvrdošíjně odmítají evakuaci? I kvůli paralýze, popsala odbornice a poradila postup

Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá. V Dolnoslezském vojvodství se podle listu Gazeta Wyborcza připravuje evakuace dalších čtyř obcí. Situace na jihu Polska si vynutila omezení v provozu na železnici. Je před námi kritická noc, nezbytná je úplná mobilizace, apeloval polský premiér Donald Tusk na sociální síti X.

Nejkritičtější je podle polského ministra vnitra Tomasze Siemoniaka situace ve vsi Jarnoltówek, která je součástí Glucholaz a kde se nachází protipovodňová nádrž. Před polednem zde začala evakuace.

Část obyvatel musela být evakuována také z vesnice Morów dále na sever, protože se tu v korytu neudržela místní říčka Mora. Dohromady měli hasiči v regionu na 400 výjezdů.

Evakuovaným obyvatelům z města Lądek-Zdrój, které leží nedaleko hranice s Českem, situace připomíná povodně v roce 1997. „Zdá se, že vody je ještě víc než tehdy, už proniká do domů. Řeka se vylila z břehů už ve vsích před městem,“ řekla agentuře PAP jedna z evakuovaných žen. Kvůli hrozbě zaplavení hasiči evakuovali z centra města deset lidí, z nichž většina našla útočiště u příbuzných.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klíčová předpověď na další hodiny: Deště o víkendu neustanou, sledujte na radaru váš kraj

Tagy: