Dvě ženy v jižních Čechách neuposlechly příkaz k evakuaci. Hasiči je zachraňovali na člunu

Hasiči museli zachraňovat dvě ženy v Benešově nad Černou

Reportérka Alex Hrdinová o aktuální situaci v jižních Čechách

Dvě ženy v Benešově nad Černou neuposlechly příkaz k evakuaci, informuje Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje na síti X. Ze zatopeného domu je museli hasiči zachránit na člunu.

„Příkaz k evakuaci neuposlechly v Benešově nad Černou dvě ženy,“ napsali jihočeští hasiči v příspěvku na síti X. Ti se k nim museli dostat za pomoci záchranného člunu, protože dům byl zcela zatopený.

ČTĚTE TAKÉ: Evakuace tisíců lidí? V Moravskoslezském kraji hrozí opakování povodní z roku 1997

Hasiči v příspěvku také apelovali na veřejnost, aby dodržovala pokyny příslušníků složek Integrovaného záchranného systému a obcí.

Proč lidé odmítají evakuaci?

Řada lidí má tendenci situaci zlehčovat či podceňovat. Proto podle psycholožky Jany Woleské někteří občané i přes výzvy záchranářů odmítají při riziku povodní opouštět své domovy. „Někteří lidé mají pocit, že když nic nedělají, tak se nic neděje. Je to jako u pštrosa: když strčím hlavu do písku, tam mi nic nehrozí, protože nic nevidím,“ vysvětlila psycholožka pro CNN Prima NEWS.

Dalším faktorem může podle psycholožky být strach. „Někdy se lidé tak bojí, že je to úplně paralyzuje,“ nechala se slyšet Woleská. V takové situaci je podle ní nutné ke každému člověku přistupovat individuálně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Klíčová předpověď na další hodiny. Deště o víkendu neustanou, sledujte na radaru váš kraj

Tagy:
katastrofa evakuace záplavy přírodní katastrofa katastrofy, nehody a mimořádné události Benešov nad Černou