Klíčová předpověď na další hodiny: Deště o víkendu neustanou, sledujte na radaru váš kraj

Výstraha před extrémními srážkami a povodněmi platí téměř pro celou republiku

Aktuální předpověď počasí: Kolik ještě spadne srážek a kde?

Česko bičují silné lijáky a po celé zemi stoupají hladiny řek. Teploty se budou během víkendu pohybovat v rozmezí 9 a 15 stupni Celsia. Od pondělí by měl déšť začít pomalu ustávat, zároveň se očekává i oteplení, vyplývá z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Během soboty očekáváme intenzivní déšť a zataženou oblohu. Před extrémními srážkami, které mohou na řadě míst způsobit vylití řek z koryt, varovali experti již během čtvrtka. Ve východní polovině našeho území se mohou ojediněle objevit i bouřky, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: MAPA. Sledujte, kde v Česku platí stav povodňového ohrožení. Rizikových míst stále přibývá

Teploty by se měly pohybovat mezi 11 a 15 stupni Celsia. Na jihu a jihozápadě Čech naměří teploměry kolem 10 stupňů Celsia, na horách okolo 7 stupňů Celsia. Deštivé počasí doprovodí vítr o rychlosti 8 až 13 m/s, který může v nárazech dosáhnout rychlosti 15 až 25 m/s, tedy 55 až 90 kilometrů za hodinu.

Silný déšť bude pokračovat i během noci na neděli. Zvláště ve východní polovině Česka může být místy i vydatný. Na západě Čech očekávají experti zmenšenou oblačnost a ojedinělé přeháňky. Teploty klesnou na 12 až 9 °C, na západě to může být až 5 °C. Na síle neztratí ani vítr, a to zvláště na horách na severu a severozápadě, kde v nárazech dosáhne rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.

V neděli bude podle předpovědi převážně zataženo, vydatný déšť má i nadále pokračovat. Zatímco na většině území se budou lidé potýkat s přeháňkami, na západě Čech se objeví ráno a dopoledne jen ojediněle. Během dne by mělo od východu ubývat srážek. Teploty mají oscilovat mezi 9 až 14 °C, na východě kolem 16 °C. Silný vítr bude během dne zvolna slábnout.

A jaký je výhled do dalších dní? „Situace se v pondělí uklidní, vydatné deště ustanou. Místy se ale objeví přeháňky, úhrny však nebudou tak výrazné jako v sobotu či neděli,“ ujistila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Iveta Kodádková.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Současně bude ubývat oblačnosti a dojde i k oteplení. „Nehrozí nám situace povodní z roku 2002, kdy po sobě nastaly dvě vlny extrémních srážek, výhled je velmi optimistický,“ dodala Kodádková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Brno je významně ohroženo, nervozitu místních chápu, řekl Letocha k povodním. Koten odhadl výši možných škod

Tagy: