Samopaly, luky a šípy. Rebelové z Papuy unesli pilota, v bizarním videu zveřejnili požadavky

Novozélandský pilot Philip Merthens, kterého v minulém týdnu unesli separatisté z indonéské Papuy, podle všeho žije. Na internet proniklo video a snímky, které ho zachycují v jejich společnosti. Vzbouřenci prý chtějí Novozélanďana držet do té doby, než indonéská Papua získá nezávislost.

Video zveřejněné separatisty je plné kontrastů. Kmenové čelenky a válečné barvy na tváři vzbouřenců doplňuje moderní oblečení. Někteří drží známé samopaly kalašnikov, jiní mají jen luky a šípy.

Na fotografii stojí uprostřed skupiny běloch z Nového Zélandu Philip Merthens. Jeho situace je ovšem nezáviděníhodná, neboť jej separatisté před týdnem unesli z letiště Paro a jeho letadlo zapálili. Samotný pilot se zdá být nezraněn.

Separatisté pod hlavičkou Národní osvobozenecké armády Západní Papuy (TPNPB) přiznali, že za únosem stojí oni. „TPNPB přijala odpovědnost za podpálení letadla a únos pilota Susi Air, který je občanem Nového Zélandu, a držíme svůj slib, že jsme politicky odpovědní,“ oznámili představitelé vzbouřenců ve vyjádření.

Novozélanďana chtějí údajně držet až do doby, než indonéská vláda uzná nezávislost Západní Papuy. Kromě toho separatisté již dříve požadovali, aby na letiště Paro nepřistávaly žádné další letouny.

Není přesně jasné, ze kdy pořízené snímky a video pochází. Novozélandské ministerstvo zahraničí a obchodu pro CNN uvedlo, že o materiálech ví, ale zatím je nebude komentovat.

Západní Papua náleží Indonésii od roku 1969, předtím patřila Nizozemsku. Od roku 2018 dochází k eskalaci konfliktu mezi indonéskou vládou a místními separatisty, kteří již v minulosti unášeli i cizince. Jakarta označuje TPNPB za teroristickou organizaci.

Tagy: