Státy s častým výskytem zemětřesení: Na seznamu nebezpečných míst jsou i země v Evropě

Smrtící zemětřesení v Turecku rozvířilo obavy lidí po celém světě, jestli nemůže dojít k další katastrofě právě v jejich zemi. Otřesy půdy jsou obecně nejčastější v Asii, kde se střetává celá řada tektonických desek. Hrozba ale panuje také v místě, kde se potkává Severní a Jižní Amerika. Vedle toho jsou však lidé jako na trní rovněž v některých evropských oblastech.

Zemětřesení může způsobit sopečná aktivita nebo jiná mimořádná událost, například zával v dole. Nejčastější jsou ale zemětřesení tektonická, při kterých dochází ke střetu tektonických neboli litosférických desek. I proto se dá do jisté míry odhadnout, kde zemětřesení udeří – zpravidla totiž vzniká na místě zlomu litosférických desek.

Řada klíčových zlomů prochází oceány, některé z nich se ale linou i pod obydlenými oblastmi, což v minulosti způsobilo nejednu katastrofu. Stejně jako naposledy v Turecku, kdy došlo k poruše na Východoanatolském zlomu. V této zemi rozkročené mezi Evropu a Asii jsou zemětřesení obecně velmi častá, na severu státu se totiž nachází ještě další zlom – Severoanatolský. Případné zemětřesení na této ose by mohlo ohrozit i Istanbul.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opravdový zázrak. Týden po zemětřesení vyprostili záchranáři z trosek další čtyři živé lidi

Třesoucí se Asie

Vůbec největší zkušenosti se zemětřesením mají ale jinde. Americká vládní geologická agentura USGS na webu informuje, že nejvíce otřesů půdy se zaznamenává v Japonsku. Asijský stát se totiž nachází v blízkosti hned několika zlomů.

Seznam deseti zemí, kde jsou zemětřesení nejčastější (zdroj: World Atlas)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
Japonsko Indonésie Čína Filipíny Írán Turecko Peru USA Itálie Mexiko

USGS ale upozornila, že japonské úřady mají k dispozici citlivé měřiče, které zaznamenají i minoritní záchvěvy. V konečném součtu proto mají největší problém v Indonésii, u které se kříží hned šest litosférických desek, a to včetně gigantické Eurasijské desky, která nese i Českou republiku.

Mezi další země náchylné k zemětřesení patří Čína, Pákistán, Írán nebo Filipíny. Z jihoamerických států jsou v ohrožení Ekvádor a Chile. K otřesům půdy nezřídka dochází také v Karibiku a ve Spojených státech.

Hrozba v Evropě

Jelikož prakticky celá Evropa leží na zmíněné Eurasijské desce, zemětřesení se většinou kontinentu vyhýbají. Až na určité výjimky. Evropská deska se potkává se Severoamerickou u Islandu, kde riziko zemětřesení umocňuje vulkanická aktivita.

Mnohem větší strach ale mají ze zemětřesení lidé ve státě na druhé straně evropského světadílu – v Itálii. Nad Sicílií se totiž Eurasijská deska potkává s Africkou, která nese celý africký kontinent.

V Itálii za posledních tisíc let zaznamenali zhruba 260 zemětřesení o síle 5,5 stupně Richterovy škály a více. Otřesy půdy jsou časté také v Řecku.

„Zemětřesení mohou udeřit kdekoliv a kdykoliv. Historie nám ale ukazuje, že se objevují každý rok ve stejných vzorcích,“ konstatuje web USGS.

Tagy: