Češi se bojí. Prodeje pepřových sprejů a paralyzérů začátkem roku raketově vystřelily

O pepřové spreje či paralyzéry je stále větší zájem.

Prodeje pepřových sprejů nebo paralyzérů výrazně rostou

Prodeje pepřových sprejů nebo paralyzérů výrazně rostou. Podle obchodníků se těchto obranných prostředků prodalo v lednu o téměř třetinu více, než kolik ukazují čísla ze začátku loňského roku. Důvodem jsou prý zvyšující se obavy lidí o vlastní bezpečnost.

Vykradené domy, napadení i za bílého dne nebo nedávná střelba na filozofické fakultě. I to patří mezi důvody, proč si Češi pořizují malé sebeobranné prostředky. „Nosím u sebe pepřák. Protože ráno doprovázím dceru do školky,“ vysvětlila jedna z kolemjdoucích v anketě CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Na cestu parkem žádná sluchátka. Řiďte se intuicí, radí lektorka sebeobrany Linda Štucbartová

Podle prodejců obliba sprejů a paralyzérů roste, i protože jde o relativně levnou věc. Jejich pořízení se pohybuje v řádech stokorun. „Vlastnictví jedné z těchto věcí dodává člověku pocit většího bezpečí a jistoty,“ uvedl pro CNN Prima NEWS psycholog Karel Humhal.

Zatímco pepřový sprej lze použít na vzdálenost dva až tři metry od útočníka, dosah paralyzéru je spíše v centimetrech. „Po zásahu sprejem bude zdravý člověk půl hodiny dezorientovaný, budou ho pálit oči a nebude moct dobře dýchat,“ popsal prodejce obranných prostředků Martin Formánek. V případě paralyzéru dochází k elektrickému výboji následovaného bolestmi ve svalech, doplnil jeho kolega z branže Erwin Peisar.

Na úskalí při použití obranných pomůcek ale upozornil instruktor sebeobrany Petr Gotvald: „Častou chybou je umístění spreje na dně kabelky pod spoustou věcí. Než ho v kritické situaci najdete, může nastat problém.“

Pro pořízení pepřového spreje nebo paralyzéru nejsou potřeba žádná zvláštní povolení. Jedinou podmínkou je, aby kupujícímu bylo minimálně osmnáct let. Použít je člověk může pouze jako obranu v případě ohrožení a při bezprostředním napadení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Muž, který v Praze pronásleduje ženy, učí na základní škole. Z videa ho poznala i kolegyně

Tagy: