Elektrický paradox: Cena klesá i roste současně. Experti radí neotálet se změnou dodavatele

Ceny elektřiny od nového roku z jedné strany klesá, ale z druhé strany roste.

Ceny elektřiny stoupají

Cena elektřiny v novém roce z jedné strany klesá, ovšem z druhé roste. Od ledna totiž regulátor zdražil její distribuci, zatímco na světové burze její cenovka klesá. Možné dopady na provoz českých domácností jsou ale podle odborníků odvislé od konkrétní smlouvy. Zatímco někteří odběratelé nic nepocítí, u jiných se můžou zálohy navýšit o desítky procent. Experti rovněž doporučili sledovat jak vlastní kontrakt s dodavatelem, tak nabídku u konkurence, zaznělo ve vysílání CNN Prima NEWS.

Vyšší nároky na přenosovou soustavu jsou považovány za jeden z hlavních důvodů růstu regulované části ceny elektřiny. Právě ty stojí za velkým zdražením. „Pokud měl klient ve smlouvě předkrizový tarif, může se zdražení projevit v řádech desítek procent,“ uvedl pro CNN Prima NEWS energetický analytik Jan Béreš.

K TÉMATU: Chmurné vyhlídky pro české domácnosti: Kvůli balíčku přijdou až o 36 tisíc ročně, říká expert

Vedle zpoplatnění distribuce do regulované složky patří i třeba poplatky za obnovitelné zdroje. Z konečné ceny tvoří tato část zhruba 40 procent. Domácnosti s průměrnou spotřebou by se měsíčně měly tyto náklady navýšit o asi 270 korun. Na druhou stranu ale možná spíše ušetří, a to díky vývoji cen na trhu se silovou elektřinou, která z faktury tvoří většinu.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky by mělo v průběhu první poloviny tohoto roku dojít k pozvolnému poklesu cen elektřiny i plynu na světové burze. „Zůstává otázkou, zda bude finální sleva dostatečně velká, aby pokryla růst regulované složky energií,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Odborníci tak doporučují bedlivě sledovat jak svou smlouvu, tak nabídky u konkurenčních dodavatelů. „Ti již nyní přichází s novými neveřejnými ceníky. Zákazník by určitě neměl čekat, je to zbytečné,“ je přesvědčen energetický analytik webu Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Podle Peterky je za současných podmínek nejlepší variantou spíše krátkodobá fixace s maximální délkou jednoho roku. „Na konci letoška totiž můžeme očekávat další zlevnění cen energií,“ míní analytik. „Obecně platí, že čím větší spotřeba, tím kratší fixace. V případě menší spotřeby se ale zákazník nemusí bát uvázat se dodavateli i na delší období,“ tvrdí Béreš. Ideální čas na řešení fixace by podle ekonomů mohlo být období hlavně po konci topné sezony.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zaplatili loni, kávu si vypijí letos. Pražská kavárna originálně obešla zvýšení DPH

Tagy:
elektřina ceny ekonomika ekonom smlouva burza zdražování plyn energetika fixace Pavel Peterka Jan Béreš regulovaná složka ceny energií silová elektřina Tomáš Vrňák