KALKULAČKA: O kolik vám zdraží elektřina? Vypočítejte si novou výši svých záloh

Ceny energií se mohou od příštího roku zdražit

Ceny elektřiny stoupají

Letošní rok bude ve znamení zdražení regulované složky ceny energií o desítky procent. U elektřiny je nárůst dokonce 65,7 procenta. Pro řadu domácností s končící fixací se může jednat o problém. Naopak odběratelé, kteří platí zastropované ceny energií, nárůst sotva poznají. Jak budou vypadat nové zálohy? Využít můžete on-line kalkulačku níže v článku.

Energetický regulační úřad v minulém roce rozhodl o skokovém zdražení regulované části elektřiny o více než 60 procent. Důvodem je znovuzavedení příspěvku za obnovitelné zdroje energií, krytí technických ztrát za systémové služby, klesající spotřeba a investice do soustav kvůli připojování nových zdrojů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ANO je „kec-all party“, zní z ODS. Zákon dodržujete selektivně, namítl Nacher o rozpočtu

To všechno jsou důvody, proč si někteří lidé za energie připlatí. Záležet ale bude na ceně silové elektřiny, která v posledních měsících klesá. V příštím roce dokonce zlevní. Společnost Tedom odhaduje, že by se její cena mohla pohybovat bez DPH okolo 3 500 korun za MWh, tedy 4 235 korun celkově.

Jak ale budou vypadat nové zálohy? Vypočítat si je můžete snadno pomocí on-line kalkulačky: Potřebujete znát cenu silové elektřiny bez DPH. Ta se v příštím roce může pohybovat okolo 3 500 korun za kWh. Pro výpočet je ale nutné znát i svou roční spotřebu. Tu snadno zjistíte z ročního vyúčtování – posloužit vám může spotřeba z minulého roku. Důležitým ukazatelem je také distribuční území, kde je na výběr ČEZ distribuce, PRE distribuce a EG.D.

V kalkulačce je nutné zadat i sazbu elektřiny. Ty se skrývají pod zkratkami D01d až D61d. Poslední potřebnou hodnotou je i jistič. Všechny tyto údaje ale poznáte z posledního ročního vyúčtování.

Kolik zaplatí běžné domácnosti?

Modelovou rodinu v malém bytě v sazbě D02d s roční spotřebou 2,2 MWh by podle nových výpočtů mělo čekat měsíční navýšení záloh o pár stovek korun. Dodavatel energií epet projektuje, že domácnost využívající elektřinu ke svícení a běžným spotřebičům by zaplatila ročně o 3 263 korun navíc.

Byt s tarifní sazbou D02d s roční spotřebou 2,2 MWh (VT), distribuční území ČEZ (jistič 3x25)
Původní částka včetně DPH 18 770 Kč
Nová částka včetně DPH 22 033 Kč
Původní měsíční záloha 1 564 Kč
Nová měsíční záloha 1 836 Kč
Zdroj: epet

Navýšení v řádu jednotek tisíc korun by měl čekat i byt, který elektřinu využívá také k ohřevu vody. Roční nárůst by byl 6 658 korun.

Byt D25d se spotřebou 5,5 MWh (VT 3MWh + NT 2,5 MWh), distribuční území ČEZ (jistič 3x25)
Původní částka včetně DPH 36 511 Kč
Nová částka včetně DPH 43 169 Kč
Původní měsíční záloha 3 043 Kč
Nová měsíční záloha 3 597 Kč
Zdroj: epet

Sazba D57d je určená pro domy s hybridním vytápěním nebo tepelným čerpadlem. U této sazby vzrostla regulovaná složka elektřiny nejvíce. Domácnosti s touto sazbou by si musely připravit ročně 11 385 korun.

Dům D57d s 10 MWh (VT 1,5MWh + NT 8,5MWh), distribuční území ČEZ (jistič 3x32)
Původní částka včetně DPH 56 143 Kč
Nová částka včetně DPH 67 528 Kč
Původní měsíční záloha 4 679 Kč
Nová měsíční záloha 5 627 Kč
Zdroj: epet

Navýšení avizuje i společnost Tedom. Podle jejich kalkulace uvidí rodiny s podobnými sazbami navýšení cen okolo 10 procent.

Dopad do celkového účtu zákazníka u D02d při spotřebě 3 MWh za rok Částka Rozdíl
Obchodní část ceny -1 488 Kč -9 %
Regulovaná část ceny 4 221 Kč 48 %
Celková cena 2 733 Kč 11 %
Zdroj: Tedom

Dopad do celkového účtu zákazníka u D25d s roční spotřebou 5 MWh Částka Rozdíl
Obchodní část ceny -2 480 Kč -10 %
Regulovaná část ceny 6 028 Kč 69 %
Celková cena 3 547 Kč 10 %
Zdroj: Tedom

Dopad do celkového účtu zákazníka u D57d s roční spotřebou 10 MWh Částka Rozdíl
Obchodní část ceny -4 961 Kč -10 %
Regulovaná část ceny 11 097 Kč 123 %
Celková cena 6 136 Kč 10 %
Zdroj: Tedom

Jak na výpočet z ceníků?

Zálohy si ale můžete orientačně vypočítat i bez on-line kalkulačky. Na vlastní výpočet budete potřebovat podrobné údaje z ročního vyúčtování nebo z ceníků energetických společností. Základem je znát svou obchodní sazbu. Ta se nachází na ceníku úplně nahoře a je rozdělena do sloupců. Zjednodušeně jde o to, jaký tarif daná domácnost využívá. Nejčastějším je D02d pro svícení a vaření.

Pokud znáte všechny tyto hodnoty, můžete přistoupit k vlastnímu výpočtu. Nejdříve sečtete oba vysoké tarify (VT) z obchodní i regulované části. K tomu přičtete daň z elektřiny a cenu za systémové služby. Vše je pak nutné vynásobit spotřebou.

Následně sečtěte stálou měsíční platbu z obchodní části, platbu za rezervovaný příkon, poplatek operátorovi a poplatek za obnovitelné zdroje energií. Výslednou částku vynásobte číslem 12, abyste získali roční platbu. Konečnou sumu sečtěte s dříve vypočítanou hodnotou z vysokých tarifů a daně.

Tagy: