Konec fixace na energie? Experti nabídli postupy, jak zákazník docílí nejlepších cen

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor  Obchodní ředitel společnosti epet Roman Šmíd

Co na to vaše peněženka 8.11.2023

Ceny služeb dodavatelů energií se v současnosti velmi liší. Před podepsáním nové smlouvy by se tedy zákazníci měli porozhlédnout po trhu, doporučil v pořadu Co na to vaše peněženka obchodní ředitel společnosti epet Roman Šmíd. Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDO) Jiří Gavor zároveň upozornil na rizika automatických prodloužení smluv. Oba experti zároveň klidnili obavy ze zrušení cenového stropu na energie. Obchodníci podle Gavory již nabízí smlouvy s cenami pod vládním stropem.

„Pokud nám končí fixace, tak v první řadě je potřeba si zjistit, jaký bude navazující ceník. To znamená, podíval bych se, jestli se mi smlouva prodlužuje automaticky, anebo jestli končí,“ popsal v pořadu CNN Prima NEWS Šmíd první krok, který by zákazníci měli udělat.

ČTĚTE TAKÉ: Senát schválil konsolidační balíček. Řada hlavně daňových změn má vládě přinést 150 miliard

V případě, kdy se zákazníci nacházejí ve druhém zmíněném scénáři, doporučil se jim obrátit co nejdříve na svého dodavatele. Zároveň je ale podle něj také vhodné zjistit cenovou nabídku ostatních společností. V současné době mohou panovat mezi nimi velké rozdíly.

Gavor však uvedl, že obvyklou součástí smlouvy s dodavatelem je její automatické prodloužení. „A tady musím upozornit na důležitou věc, že spotřebitelé musí dát nejpozději 20 dní před koncem smluvního období vědět, že si nepřejí automatickou prolongaci,“ uvedl Gavor.

Automatické prodloužení totiž neznamená, že zákazníkům zůstane stejná cena. „A v tom je ten háček. Obvykle to ani nebývá nejlepší produkt na trhu, takže určitě je dobré v dostatečném časovém předstihu řešit, co bude po vypršení smlouvy,“ řekl výkonný ředitel ANDE. Podle něj je vhodné končící smlouvu řešit ideálně měsíc a půl před vypršením její platnosti.

V případě, kdy příjemce energií řeší novou smlouvu, společnost ANDE podle Šmída doporučuje vyjednat si fixaci na jeden rok. „A to z jednoho prostého důvodu. V tuto chvíli totiž ceny na velkoobchodních trzích klesají a je velmi pravděpodobné, že příští rok ceny budou ještě nižší,“ dodal Šmíd. Podle něj by si zákazníci příště mohli nasmlouvat ještě výhodnější dohodu.

Jak se projeví zrušení cenového stropu?

Šmíd zároveň vyloučil, že by se zrušení vládního stropu na energie ke konci letošního roku týkalo všech odběratelů. „Dotkne se to v zásadě těch, které cenový strop v roce 2023 chránil. Jinými slovy, pokud zákazník platil více, než byl cenový strop, tak to vládní opatření zastropovalo a neplatil víc,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Česko je premiantem v pohřbívání průmyslu. Ceny energií jsou poslední hřebíček, míní experti

Tito klienti by si prý měli pohlídat nastavení své nové smlouvy. Podle jeho názoru však žádný z nich nebude platit ceny nad stropem. „Myslím, že tak budou postupovat všichni dodavatelé. Oni totiž musí usilovat o svého zákazníka,“ vysvětlil Gavor.

Obavy ze zrušení vládního stropu má podle průzkumu společnosti epet polovina Čechů. „Všichni dodavatelé mají ve své nabídce produkty významně pod vládním cenovým stropem. Těm pár zákazníkům, kteří jsou dosud vázáni smlouvami, dodavatelé vyjdou vstříc. Nedostanou sice nejlepší cenu na trhu, ale určitě bude nižší než cenový strop,“ klidnil obavy Gavor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z čeho se skládá cena elektřiny. Jaká část zdražuje a za co si připlatíme?

Tagy:
elektřina energie zemní plyn Česko Jiří Gavor fixace cenový strop epet Asociace nezávislých dodavatelů energií Roman Šmíd