Ceny autoškol raketově rostou. Roli hraje i terén, majitelé zlevnění neočekávají

Autoškoly mohou po celé republice stát klidně 20 tisíc korun.

Ceny autoškol stoupají

Ceny autoškol jdou nahoru, brzy může kurz po celé republice stát 20 tisíc korun. Na vině jsou rostoucí náklady, kvůli kterým některé autoškoly zdražují plošně, jiné pak zavádějí například palivové příplatky. Lepší zítřky majitelé neočekávají.

Zdeněk Hlavatý provozuje autoškolu v Jablonci nad Nisou. Ceny kvůli rostoucím nákladům zvedl už na podzim. „V poslední době jsme zdražovali o dva tisíce na 17 tisíc. Předpokládáme, že to není konečná částka. Při současném vývoji může autoškola tady na severu dojít až k 20 tisícům,“ obává se.

V autoškole se jezdí pomalu na nižší rychlostní stupně. Když se přidá kopcovitý terén, o úsporné jízdě nemůže být řeč. „Autoškola obecně má vyšší spotřebu, v Jablonci je to pak naprostý extrém,“ uvádí Hlavatý. Rostou ale i náklady na topení a svícení v učebnách, mzdy instruktorů i ceny dříve nejlevnějších aut.

Z loňských 360 tisíc korun stojí aktuálně Škoda Fabia kolem půl milionu. Některé autoškoly zvedají ceny plošně, klidně jednou za čtvrt roku. Jiné se s aktuálním nárůstem nákladů na pohonné hmoty vyrovnávají palivovým příplatkem. „Musíme reagovat, proto zavádíme variabilní složku, aby klient viděl zdražení jen u praktické části,“ vysvětlil novinku předseda Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Ceny za kurz na osobní auto se v současnosti běžně pohybují okolo 16 až 17 tisíc korun. Lidé oslovení CNN Prima NEWS sice takové ceny vnímají jako vysoké, ale řidičský průkaz považují za samozřejmost. Kolik bude stát autoškola za čtvrt roku, nikdo netuší. Majitelé se ale shodují, že levnější už asi nikdy nebude.

Tagy: