Ceny u benzínek v Česku jsou nejnižší ve střední Evropě. Experti očekávají další dobré zprávy

Benzin i nafta je meziročně levnější.

Tankování v pohraničí

V České republice jsou v posledních dnech levnější pohonné hmoty než v sousedních zemích. Pokles cen je citelný zejména u nafty. Tuzemské čerpací stanice se proto staly cílem řady motoristů z blízkého příhraničí. Podle odborníků lze pokles cen očekávat i v následujících týdnech.

Litr benzínu Natural se v posledních dnech pohybuje průměrně okolo 37 korun. Litr nafty dokonce průměrně stojí 35 korun a 30 haléřů. Pumpaři v pohraničních oblastech se vlivem nižších cen setkávají se stále vyšším počtem zahraničních zákazníků.

ČTĚTE DÁLE: Trhy napjatě vyhlížejí americké volby. Kovanda popsal, kdo by profitoval z výhry Trumpa

„Jezdím sem tankovat asi každé dva týdny,“ prozradil jeden z německých řidičů na čerpací stanici nedaleko západočeského Chebu reportérovi CNN Prima NEWS. „Tankuji tady každý týden. Obecně se to vyplatí jen autům s velkou nádrží,“ upřesnil další z řidičů.

Na polské straně hranice v Těšíně štáb CNN Prima NEWS narazil pouze na jedinou čerpací stanici, kde ceny byly nižší než v tuzemsku. „My tu jezdíme tankovat už roky. Vždy to spojíme i s nákupem,“ přiblížila postarší elegantní česká řidička. „Ceny benzínu byly levnější, ale teď už to takový rozdíl není,“ dodala.

Obdobná situace je i na slovensko-českém pomezí v Jablunkově. „Tankuji v Česku, protože je tu lepší benzin,“ uvedl jeden ze slovenských motoristů. „Většinou tankuju u vás. Doporučila mi to kamarádka,“ vysvětlil další slovenský řidič.

Experti očekávají v následujících týdnech další pokles. Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou současné ceny pohonných hmot v Česku už tak nejnižší za poslední měsíce. „Je to z toho důvodu, že se udržuje nízká cena ropy na světových trzích. Také během srpna výrazně posílila česká koruna vůči americkému dolaru,“ přiblížil ekonom.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů České republiky Ivan Indráček za poklesem ceny benzínu a nafty spatřuje souvislost s útlumem čínského hospodářství. „Čínská ekonomika už delší dobu vykazuje neočekávaně nižší výsledky. To s sebou přináší nižší spotřebu pohonných hmot a trhy na to reagují zlevňováním. Podobné je to i ve Spojených státech,“ poodhalil poměry na globálních trzích Indráček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V České Lípě dražili odtažená auta. Na koupi stačilo i 600 korun

Tagy:
čerpací stanice ceny benzín ekonomika CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda Česko střední Evropa makroekonomie pohonné látky motorová nafta produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje ropa a plyn