Černá vlajka, svíčky a záplava květin. Lidé v Děčíně truchlí za zavražděného chlapce

U vchodu do Základní školy v Želenicích v severočeském Děčíně visí černá vlajka. Nedaleko odtud hoří u stromu desítky svíček, u kterých se zastavují spolužáci, učitelé, ale i sousedé a náhodní kolemjdoucí. Pietní místo s květinami připomíná 13letého žáka školy, kterého našli minulý týden kriminalisté zavražděného v lese na kopci Chmelník v Děčíně.

Podle informací CNN Prima News měli dva mladíci minulý týden v pátek svého 13letého kamaráda vylákat pod záminkou do lesa a následně ho surově umlátit. K vraždě měli použít také nůž. Oba byli zřejmě pod vlivem drog. Tělo bez známek života našli mezi větvemi až v noci dobrovolníci a kriminalisté, kteří nasadili do pátrání i policejní vrtulník. V úterý se s ním přišly rozloučit desítky lidí –⁠ ti, kteří chlapce znali, i ti, kterými čin otřásl.

Z vraždy policie o víkendu obvinila dva mladíky ve věku 15 a 18 let, soud je v pondělí poslal do vazby. Dvojici měla podle informací CNN Prima NEWS odvést na policii matka mladšího z nich.

K soudu přišly i matky

Starší chlapec údajně nemá práci, mladší je studentem jednoho z místních gymnázií. Za oběma k vazebnímu jednání přišly v pondělí také jejich matky, každá z nich měla možnost se svým synem mluvit v soudní síni. Na kameru se ale k případu nevyjádřily. ‚‚Nemůžu vám k tomu nic říct,‘‘ uvedla stručně matka mladšího z nich.

Nejčastější příčinou páchání závažné kriminality u dětí je podle Jiřího Škody, odborníka na sociálně patologické jevy z univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, nefunkční rodina. „Často jde o rodinu bez otce, která neplní své základní funkce. Z dalších příčin můžeme jmenovat psychické obtíže dětských pachatelů a abúzus drog. Velmi výraznou roli hrají i vrstevníci, tedy různé party dětí a mladistvých. Tyto skupiny zneužívají k páchání trestných činů nezletilé, neboť využívají toho, že nejsou trestně odpovědní,“ vysvětlil Škoda.

Až 20 let vězení

Podle experta si děti často dokonce ani nemusí být vědomé závažnosti činů, které spáchaly. „Tím ale nechci říci, že neexistují činy, které si i nezletilý pachatel předem promyslí a uváží, a jedná se tak o úmyslné trestné činy. Zde by možná bylo na místě uvažovat o snížení hranice trestní odpovědnosti. Velký význam přikládám preventivní výchovné péči, tedy především práci s různými typy problémových až nefunkčních rodin,“ doplnil Škoda.

Oba obvinění skončili ve vazbě v Teplicích. Staršímu v případě prokázání viny hrozí za vraždu až 20 let vězení, mladšímu kvůli věku poloviční trest. Oba by také mělo čekat vyšetření psychiatrů, které ukáže, zda netrpí například duševní poruchou. Pokud ano, ve hře by bylo i uložení ochranného léčení v psychiatrické nemocnici nebo jejich umístění do zabezpečovací detence.

Tagy: