Černochová: Musíme nakupovat zbraně, armáda byla ohlodaná kost. Své „miláčky“ zanedbávám

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

TEASER: Rozhovor s ministryní obrany Janou Černochovou

Posledních 20 let se rozpočty ministerstva obrany jen škrtaly. Vůči armádě máme obrovský dluh, i nákup vojenských tlumoků byl noční můrou, řekla v rozhovoru pro web CNN Prima NEWS ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Velké investice do modernizace arzenálu – od ručních zbraní po těžkou techniku – je podle ní snaha dohnat deficit, který tu za dlouhé roky vznikl, kdy z armády zbyla obrazně ohlodaná kost. Přiznala také, že po nástupu do čela resortu zanedbává své „miláčky“ – dvojici pistolí české výroby, se kterými ráda navštěvovala střelnice. Kompletní rozhovor se šéfkou resortu obrany zveřejníme v následujících dnech na webu CNNPrima.cz.

Chodíváte se ještě odreagovat na střelnici? I coby šéfka resortu obrany?
Bohužel, na střelnici nechodím s přáteli, ale vojenskou policií. Měli jsme setkání, které jsme pojali společensky jako teambuilding – součástí toho byla možnost si vyzkoušet zbraně, které mi tam nachystali. To bylo naposledy, kdy jsem byla na střelnici. Mrzí mě to, ale volného času je tak málo, že když už nějaký mám, snažím se být aspoň trošku s rodinou nebo odpočívat. Snad bude v létě příležitost zajít na nějakou venkovní. Velmi mě mrzela zpráva o tom, že v Magnum, kam jsem ráda chodila, byl požár a že Praha možná přišla o jednu střelnici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožinova jízda na Moskvu ukázala rozhádanost Ruska, míní Lipavský. Co jeho tweet o Krymu?

Máte stále své „miláčky“ – pistole Shadow 2 a P10 – o kterých jste v minulosti hojně mluvila? Nebo jste si už našla nové oblíbence, třeba něco s větší kadencí?
Stále zůstávám věrná České republice a českým zbraním, co se týče pistolí. Pak mám jednu dlouhou, ale ta není česká. Upřímně řečeno mi vyhovuje, že když držím v ruce Shadow 2, cítím, že je to bytelná zbraň a že ji mám opravdu v ruce. P10 je odlehčená – je to vlastně i zbraň, kterou využívá Armáda České republiky právě proto, že je lehčí. Při běžném nošení se vojáci tolik nenadřou. Když jste v plném obložení a máte na sobě zbraň, která je těžší, tak vás to nějakým způsobem limituje. Žádný nový „miláček“ mi nepřibyl, bohužel. Myslím si ale, že jsem si před lety pořídila opravdu kvalitní zbraně. Jsem ráda, že je mám.

Stále jsou to tedy vaši miláčci.
Ano, byť je trošku zanedbávám.

To bychom měli vaši „výzbroj“. Jak je na tom ale řadový český voják? Náčelník generálního štábu Karel Řehka nedávno uvedl, že teprve nyní doháníme dluh vůči armádě, co se týče výbavy. Zmínil například balistické vesty a batohy, na které se čeká roky…
Dluh máme obrovský. Armáda byla ohlodaná kost. Posledních 20 let se rozpočty ministerstva obrany jen škrtaly. Nyní vláda Petra Fialy a kolegové ministři akceptovali to, že musíme armádní deficit dohnat, musíme nakupovat. Schválila se legislativa, která vyšla i ve sbírce zákonů. Jdeme na dvě procenta HDP na obranu, což se v pozitivním slova smyslu promítne i do zbraní a vybavení řadových vojáků, nejen do bojové techniky. Dochází i k přezbrojení vojáků na nové typy osobních zbraní, stejně tak mají ve vybavení útočné pušky CZ BREN 2.

Tedy i batohů.
Třeba minulý týden jsme měli kolegium. Konečně se bude uzavírat smlouva na nákup vojenských tlumoků. Už to byla taková noční můra, soutěžily se poměrně složitě. Na jednu stranu chceme, aby všechny zakázky probíhaly transparentně, na druhou stranu je zákon strašně omezující a zdlouhavý. Někdy to vypadá, že se nic neděje – že nic nenakupujeme – ale ten proces nějakou dobu trvá.

Abych nemluvila pouze o vojácích z povolání, snažíme se dovybavit také příslušníky aktivní zálohy. Pokud chceme, aby tito lidé dobrovolně sloužili České republice, i oni potřebují odpovídající vybavení. Neběží to vždy tak rychle, jak bych si představovala, progres je ale každopádně znát. Cítím i větší důvěru od vojáků po některých krocích z posledních měsíců. Když jezdím navštěvovat útvary, vnímají, že se modernizace posouvá správným směrem.

A co těžká technika?
Konečně jsme rozhodli o pořízení bojových vozidel pěchoty CV90. V následujících týdnech bychom měli jednat s německou stranou o možném společném projektu v rámci pořizování tanků Leopard 2. Očekáváme, že se budou připojovat i další země. V neposlední řadě je před námi rozhodnutí, které se týká nákupu nadzvukových letounů. Musíme ještě modernizovat gripeny, které užíváme a chceme užívat i po dohodě se švédskou stranou – dokavaď budou letuschopné. Určitě chceme pořídit do armády také střední transportní letoun. Třeba i při přepravování vojáků v rámci České republiky je zapotřebí, aby měli něco většího, než je CASA.

Na druhou stranu zaplaťpánbůh, že je máme. Myslím, že to, co si prožila kolem těchto letounů moje předchůdkyně – tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová – je strašný příběh, který zničil kus jejího života. A soudní spory byly ukončeny teprve nedávno. Všichni ministři máme vždy na paměti, že se můžou dít takové věci. Ale to, co se stalo jí, považuji za něco zcela bezprecedentního.

Co říká ministryně Černochová na vzpouru Vagnerovy skupiny proti Kremlu? Nakolik je reálný přímý konflikt s Ruskem? A jak hodnotí dosavadní postoj Německa, Francie či Velké Británie vůči válkou zmítané Ukrajině? Další část rozhovoru vydáme ve čtvrtek na webu CNNPrima.cz.

Tagy:
válka armáda rozhovor zbraně ministerstvo obrany Jana Černochová vláda ministryně obrany vláda Petra Fialy Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky