Prigožinova jízda na Moskvu ukázala rozhádanost Ruska, míní Lipavský. Co jeho tweet o Krymu?

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Ministři zahraničí EU se setkali v Lucembursku

Ministři zahraničí členských států Evropské unie na pondělním setkání v Lucembursku schválili navýšení fondu Evropského mírového nástroje (EPF) o dalších 3,5 miliardy eur (zhruba 82 miliard korun). Ty jsou svým způsobem výdaji na evropskou a potažmo českou obranu. Na radě ministrů to prohlásil šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Ten zde mimo jiné komentoval víkendovou situaci v Rusku, kdy šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin a jeho žoldáci vyrazili na Moskvu, nebo svůj tweet o dovolené na ukrajinském poloostrovu Krym, který už léta okupují Rusové.

Lipavský na úvod komentoval víkendovou spanilou jízdu Prigožina na Moskvu slovy, že ukazuje, jak je Rusko vnitřně rozhádané. „Těžko soudit další vývoj, ale musíme v prvé řadě myslet na sebe a vlastní bezpečnost. Z toho vyplývá, že Rusko je a bude představovat významnou bezpečnostní hrozbu,“ prohlásil český ministr zahraničí. Ten dodal, že je nutné i nadále Ukrajinu podporovat.

Významnou součástí pondělního summitu v Lucembursku, kterého se mimo Lipavského účastnili i další evropští ministři zahraničí, bylo rovněž schválení navýšení fondu EPF o více než osm desítek miliard korun. Z fondu by měly čerpat různé země, ale mezi nimi má určitě i nadále být Ukrajina, která tak již činí. Odsouhlasení Lipavský označil za „krok k lepší bezpečnosti Česka a Evropy“.

„Vláda jednoznačně deklarovala, že podporuje výdaje na obranu. Toto jsou svým způsobem výdaje, které jdou na evropskou ochranu. Česko z EPF velmi úspěšně čerpalo. Jsou to peníze, které se nám svým způsobem vrátí do ekonomiky,“ řekl novinářům Lipavský.

ČTĚTE TAKÉ: Pomáháte Putinově propagandě, vytýká opozičník z vězení Pavlovi. Výrok o sledování Rusů nechápe

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell rovněž uvedl, že peníze by měly jít právě na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu a další partnerské země, a to i mimo Evropu. Z EPF čerpaly již třeba Libanon, Jordánsko, Somálsko, Gruzie či Moldavsko.

Dovolená na Krymu?

Lipavský se na summitu vrátil i ke svému tweetu, ve kterém po zahájení vzpoury vagnerovců psal, že se jeho „dovolená na Krymu přiblížila“. „Já jsem pouze popsal své budoucí plány,“ uvedl před novináři šéf tuzemské diplomacie. Krym Rusové okupují již od roku 2014. V posledních týdnech se hovoří o tom, že Ukrajinci se na něj chystají vniknout svými vojáky či jej minimálně obléhat, jak uváděla například americká stanice CNN.

V souvislosti s Ruskem přišla řeč i na jeho jaderný arzenál, který se kvůli vzpouře vagnerovců mohl ocitnout v ohrožení, které by mohlo znamenat nebezpečí takřka pro celý svět.

„Jaderné zbraně jsou velmi ctilivě sledovanou záležitostí. Česká republika čerpá výhodu z toho, že je členem Severoatlantické aliance a pracuje se scénáři, jak se můžou zneužít. Dál to nechci komentovat, ale poskytuje nám to nejvyšší ochranu, jakou můžeme mít,“ komentoval Lipavský.

Tagy:
Moskva Evropská unie diplomacie Česká pirátská strana ministr zahraničí Krym Jan Lipavský Rusko Lucembursko Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin