Češi na Euru postupují. Osmifinále jim zajistily porážky Ruska a Finska

Postupová matematika byla na Euru před pondělním večerem jasná: Pokud v posledních utkáních skupiny B prohraje alespoň jeden ze dvojice Rusko, Finsko, pak mají čeští fotbalisté jasné osmifinále. A protože nakonec padla obě tato mužstva, úterní duel proti Anglii už rozhodne jen o tom, proti komu svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého nastoupí v další fázi turnaje.

Pro české fotbalové fanoušky to mělo být původně docela obyčejné pondělí, vývoj Eura ovšem start předposledního červnového týdne proměnil ve veledůležité datum. Patrik Schick a spol. sice nenastoupili k žádnému zápasu, přesto se na hřišti rozhodovalo o jejich osudu.

Ve skupině B došlo na utkání Finsko–Belgie a Rusko–Dánsko. A po odpolední výhře Rakouska nad Ukrajinou (1:0) ze skupiny C platilo: Pokud alespoň jeden z dua Finsko, Rusko prohraje, pak mají Češi zaručený postup do osmifinále.

Poprvé za devět let!

A přesně to se skutečně povedlo. Větší šance se v tomhle fotbalovém počítání původně přisuzovaly Belgičanům, kteří opravdu přemohli Finy 2:0. Čechům však nakonec na dálku pomohli i Dánové, kteří srazili Rusko přesvědčivým výsledkem 4:1.

Reprezentace tedy poprvé od Eura 2012 postupuje na jednom z velkých turnajů ze základní skupiny. Tehdy za sebou nechala Řecko, Rusko a Polsko, vypadla až ve čtvrtfinále po porážce 0:1 s Portugalskem.

O přesném pořadí ve skupině a dost možná i soupeři pro osmifinále na Euru 2021 se rozhodne až v úterý, kdy jsou na programu zápasy Anglie–Česko a Chorvatsko–Skotsko. Už teď je v předstihu jisté, že národní tým neskončí hůř než třetí. K prvnímu místu ve skupině vlastně stačí, pokud se silným domácím výběrem neprohraje.

Jen není tak úplně jisté, co ze zmíněných možností by bylo skutečně nejvýhodnější. První z „české“ skupiny totiž vyfasuje druhého z hodně našláplé trojky Francie, Německo, Portugalsko, pouze za jistých okolností patří mezi možné adepty i Maďarsko.

Jakmile by Češi skončili druzí, turnajový pavouk by jim přiřadil druhého ze skupiny E, tedy buď Polsko, nebo Slovensko, Švédsko, či Španělsko.

V případě umístění na třetí pozici se dá osmifinálový oponent zatím jen těžko odhadovat, šlo by každopádně o vítěze jedné ze skupin.

A jak vůbec došlo k tomu, že to v pondělí takhle dobře dopadlo? Přestože to na první pohled nevypadá, neobešlo se to úplně bez nervů.

Finové proti Belgičanům urputně bránili, favorit si s nimi přes hodinu nevěděl rady. Když už obr Romelu Lukaku přece jen pokořil skandinávského brankáře Lukáše Hrádeckého, bylo to z veletěsného ofsajdu.

Program ME 22. června

Skupina D
21:00 hodin, ČESKO–Anglie
21:00 hodin, Chorvatsko–Skotsko

Kompletní program

„Rudí ďáblové“ tak zvedali ruce nad hlavu až v 74. minutě, ke gólové radosti jim pomohla slabá chvilka dosavadního hrdiny Hrádeckého. Pak už k vítězství dojeli v mazáckém tempu.

Ve druhém duelu to dlouho vypadalo velmi nadějně, vždyť v 59. minutě byl po trefách Mikkela Damsgaarda a Yussufa Poulsena stav 2:0. Rusové nicméně bitvu nevzdali, v 70. minutě se po pumelici Arťoma Dzjuby dotáhli na dostřel.

Víc už ovšem nezvládli, vydrážděný tým Dánska naopak během chvilky zvýšil vedení na 4:1.

To všechno dohromady znamenalo pro Čechy povedenou pointu. A pochopitelně nejen pro ně – ze skupiny B si postup zajistili též Belgičané a Dánové.

Do vyřazovací části turnaje procházejí dál celky z prvních a druhých míst, doprovodí je čtyři nejlepší výběry ze šesti, které skončily třetí. Pondělní výsledky pomohly podobně jako Čechům též Švýcarsku ze skupiny A. Další třetí týmy, Ukrajina s Finskem, musí čekat na dohrání zbylých skupin.

Tagy: