Poslední slavné setkání s Anglií. Kobra uštkla, Souček si zajistil Premier League

Když se naposledy česká reprezentace představila na trávníku londýnského Wembley, byl z toho výprask. Před 80tisícovou návštěvou napadalo v březnu 2019 do brány Jiřího Pavlenky pět gólů. Podobný nášup se snad nebude konat v úterý, kdy Anglie na stejném stadionu v rámci Eura přivítá Čechy v závěrečném utkání skupiny D. Výběr Jaroslava Šilhavého by se rád odpíchnul spíše od posledního vzájemného duelu. V pražském Edenu to na podzim 2019 byla jiná písnička – s vítězným nápěvem.

Po kvalifikaci i na Euru znovu Anglie. Shodou okolností česká reprezentace dostala na probíhajícím fotbalovém mistrovství Evropy do skupiny Anglii, ačkoliv se týmy předtím potkaly i v kvalifikaci, kde byl Albion jednoznačným favoritem. Vedle Česka čelila Anglie výběrům Kosova, Bulharska a Černé Hory.

Proti českým lvům svoji sílu Angličané přesvědčivě potvrdili. Ve Wembley se ukázali jako velmi nemilosrdný hostitel – po hatttricku Raheema Sterligna, trefě Harryho Kanea a vlastní brance Tomáše Kalase brala Anglie vítězství 5:0.

Česká média zaslouženě hovořila o propadáku a bylo jasné, že podzimní odveta musí vypadat úplně jinak, byť očekávání nebyla nijak přehnaná. Čeští fotbalisté sami mluvili o tom, že jakýkoliv bod s Anglií by byl příjemným bonusem, výhra se zkrátka neočekávala. Každopádně 11. říjen 2019 přinesl velkolepé překvapení.

Rychlá gólová odpověď

Zprvu tomu máloco nasvědčovalo. Běžela teprve 5. minuta utkání, když anglický kapitán Harry Kane proměnil ve vršovickém Edenu penaltu. „Aha, asi další debakl,“ řekl si nejeden divák. Češi každopádně předvedli to, co bylo v tu chvíli nejvíce žádoucí, tedy rychlou gólovou odpověď. Inkasovaná branka je nesložila.

Když centr Jakuba Jankta z rohu propadl anglickou šestnáctkou, našel si ho na zadní tyči stoper Jakub Brabec. První gól v reprezentaci běžel oslavit přes půlku hřiště až k lavičce. Bleskové srovnání Šilhavého svěřence nakoplo – nečekaně byli rázem aktivnější i nebezpečnější. Včas soupeře dostupovali, byli velmi úspěšní v odebírání míčů. Zejména pak věž ve středu pole Tomáš Souček, tehdy ještě hráč Slavie Praha. A Tomáš Vaclík v bráně byl od zmíněné penalty prakticky bez práce.

Češi dokonale vykolejili tým, který do té doby v kvalifikaci neztratil ani bod. V tomto případě přišel o všechny tři. Zasloužil se o to muž, který přišel na hřiště v 65. minutě místo Patrika Schicka. Zdeněk Ondrášek 20 minut po svém příchodu dostal do vápna přihrávku od Lukáše Masopusta a uklidil míč k tyči. Životní chvíle hráče, kterému se přezdívá Kobra. Jedovatý had v českém dresu uštkl Angličany.

„Ještě tomu nemůžu věřit, s tak silným mužstvem jsme dokázali zvítězit. Myslím, že za ten týmový výkon i výkon jednotlivců jsme si to zasloužili,“ říkal nadšený trenér Šilhavý po výhře 2:1.

Součkova vstupenka do Premier League

Výprask z Wembley byl odčiněn. Vedl k tomu srdnatý výkon všech, některých individualit pak obzvláště. Zápas s Anglií byl zároveň skvělou možností, jak se ukázat skautům z „ostrovů“. A to se povedlo Tomáši Součkovi. Zejména díky tomuto reprezentačnímu zápasu zamířil podle záložníkova otce Františka o pár měsíců později do West Hamu United, kde se stal okamžitě miláčkem fanoušků.

„Dost mu pomohl zápas kvalifikace na mistrovství Evropy, kdy jsme v Praze vyhráli nad Anglií 2:1. Fyzicky kraloval, nikdo přes něj neprošel, vyhrál snad každý hlavičkový souboj,“ podotkl Souček senior v lednovém rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Pokud by úterní zápas na Euru dopadl identicky jako před necelými dvěma roky v Praze, nikdo v tuzemsku by se asi nezlobil.

Tagy:
EURO 2020 Tomáš Souček Jaroslav Šilhavý fotbal sport česká fotbalová reprezentace Zdeněk Ondrášek Harry Kane EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale Raheem Sterling Jakub Brabec anglická fotbalová reprezentace