Češi na olympiádě: Přišel o rodiče, účastí v Tokiu ale plní Klammert i otcův sen

O olympiádě snil od dětství. I přes nepřízeň osudu se mladý judista David Klammert nikdy nezastavil a tvrdě si vydřel cestu až k letošním olympijským hrám v Tokiu. Kvalifikací splnil sen nejen sobě, ale otci, o kterého přišel před pár lety. Vedle šampiona z Ria, Lukáše Krpálka, nyní Klammert patří mezi české naděje na olympijskou medaili.

David Klammert (27 let), judo

  • Disciplína: judo
  • Datum a místo narození: 9. dubna 1994, Kroměříž
  • Výška a váha: 180 centimetrů, 95 kilogramů
  • Stav: svobodný
  • Klub: JK Olomouc
  • Trenér: Marcel Frenštátský

Klammert prožije svůj olympijský debut už ve středu. V prvním kole narazí na Izraelce Li Kochmana. Toho sedmadvacetiletý Čech ještě neporazil. Klammert přesto doufá, že naváže na formu z dubnové Grand Prix v Antalyi, odkud si odnesl svůj životní bronz. Jeho buldočí povaha mu nedovolí povolit.

„Hlavně chci prodat to, na co mám natrénováno. Ta cesta byla hrozně dlouhá. Chci si to nejenom užít, ale ukázat hrdost na to, že jsem z Česka a že můžu porazit kohokoliv,“ říká judista a mimo jiné i mistr Evropy do 23 let.

Olympiáda byla jeho dlouhodobým snem. O to větší nadšení prožívá, když se odehrává v rodišti jeho bojového sportu. „Díval jsem se na všechny olympiády a záviděl jsem jim, že tam mohou startovat. Vždycky jsem doufal, že se mi to může povést. Když se vám to po té dřině fakt splní, je to nádherný pocit a takový náboj do toho pracovat dál. Vlastně i náboj do života, že když si za něčím jdete každý den, jste odhodlaní a máte v tom srdce, dokážete i nemožné. Myslím, že mě to hodně posílilo nejenom v judu, ale i v životě,“ doplňuje.

Když byl potvrzený jeho postup, psal jako prvnímu svému trenérovi Marcelu Frenštátskému, který ho povzbuzoval, když měl slabší chvilky. Judo je pro něj druhá rodina, kterou doma už nemá. K japonskému bojovému sportu Klammerta přivedl otec, o kterého přišel. To ho ale nezlomilo, ve sportu našel útěchu a měsíc od tátovy smrti vyhrál Světový pohár. Poté se kvalifikoval na mistrovství Evropy a světa. Svou účastí na olympiádě splnil sen nejen sobě, ale i otcovi, za kterého se ve středu popere v ikonické tokijské hale Nippon Budókan.

Radost kazí jen opatření proti koronaviru

Musí se ale připravit na to, že olympijská atmosféra v Tokiu je jiná než obvykle. Veškeré aktivity mimo samotné soutěže jsou omezeny kvůli opatřením proti koronaviru. „Pro mě je ze všech omezení nejhorší, že nebudu moct navštěvovat jiné sporty. Fakt miluju sport, miluju všechny sporty. Obdivuju všechny sportovce, protože vím, co za tím vším je. Fandím každému českému sportovci, snažím se je tlačit dopředu,“ lituje.

V přípravě ho neomezovaly zdravotní problémy, s nimiž se potýkal například před podzimním mistrovstvím Evropy v Praze. Cítí se silný. „Myslím, že svým životním výsledkem v Antalyi jsem ukázal, že na olympiádu vážně patřím. I v posledních zápasech s velmi kvalitními závodníky jsem ukázal, že výkonnost mám, i když jsem nevyhrál. Věřím si a myslím, že forma graduje,“ říká odhodlaně první český judista, který se kvalifikoval na olympijské hry v kategorii do 90 kilogramů.

Tagy:
Evropa Tokio Olympijské hry Rio de Janeiro olympiáda Lukáš Krpálek judo olympijské hry sport Letní olympijské hry v Tokiu 2021 bojové sporty Grand Prix Antalya David Klammert