Češi na olympiádě: Účast na hrách si vystřílela Mazurová, ale soutěžit bude Šarounová

Střelba českým barvám na olympijských hrách pravidelně přinese medailový úspěch. Jeden takový by teoreticky mohla v Tokiu přidat i Nikola Šarounová. V Japonsku se představí se vzduchovkou i malorážkou, bude to pro ni druhá akce pod pěti kruhy.

Nikola Šarounová (26 let), střelba

  • Disciplína: 10 m vzduchová puška, 50 m libovolná malorážka
  • Datum a místo narození: 22. listopadu 1994, Rychnov nad Kněžnou
  • Výška a váha: 160 cm, 68 kg
  • Stav: Vdaná, manžel Petr Šaroun
  • Klub: ASC Dukla Plzeň
  • Trenér: Ivo Mazura

Je tomu už 17 let, co Kateřina Emmons vybojovala na olympiádě v Athénách bronz ve střelbě vzduchovou puškou na vzdálenost 10 metrů. Kdyby se něco podobného povedlo ve stejné disciplíně Nikole Šarounové, byla by to fantazie.

V Riu de Janeiru v roce 2016 skončila na 18. místě, malorážkou se pak v Brazílii prostřílela jen na 25. pozici. Od té doby ale nasbírala mnoho zkušeností a s nimi i několik pěkných výsledků. Náramně se jí před dvěma lety vyvedly Evropské hry v běloruském Minsku, na kterých brala stříbro i bronz.

To, co dělá, má jednoduchou příčinu. Když byla malá, přinesl její dědeček na rodinnou oslavu obyčejnou vzduchovku a zeptal se jí, jestli si nechce vystřelit. Nepohrdla, a tak měla nový koníček. Jak ale sama přiznává, nikdy mu nějak speciálně nepropadla tak, že by chtěla vědět taje všemožných zbraní a chodila si ještě mimo tréninky pod vedením otce zastřílet extra z nebezpečnějších náčiní se spouští.

Zajímavé je, že olympiádu v Tokiu si před dvěma lety nevystřílela žádná Nikola Šarounová. Tehdy ještě soutěžila se jménem Mazurová, pod pěti kruhy se už ale bude prát o co nejlepší umístění ve stavu vdaná poté, co si loni vzala přítele Petra.

Tagy:
Japonsko Tokio Olympijské hry střelba Plzeň Rio de Janeiro olympijské hry sport Letní olympijské hry v Tokiu 2021 Athény Nikola Šarounová malorážka vzduchová puška sportovní střelba Kateřina Emmons Letní olympijské hry 2021 Evropské hry