Češi platí za mobilní data až třikrát víc než jinde v Evropě. Jak získat lepší tarif?

Pravidelná konzumace negativních zpráv může mít na lidskou psychiku negativní dopady.

Proč nemáme levnější data?

Češi platí za mobilní tarify v některých případech dvakrát až třikrát víc než jinde v Evropě. Dlouhodobý problém přitom neřeší politici ani příslušné úřady. Levnější tarif si přesto můžete vyjednat. Redakce CNN Prima NEWS ukáže, jak na to.

Například nejmenovaný operátor, který působí v Česku i Polsku, u nás nabízí tarif s neomezenými daty za zhruba dvojnásobek. Podobné to je i v jiných případech. Například tarif se 3 až 5 gigabajty v Česku můžete mít za 400 až 500 korun. Naproti tomu ve Španělsku pořídíte tarif s 15GB v přepočtu za 370 korun. V Turecku 20 GB za 110 korun a úplně nejlevnější je to v Rumunsku, kde můžete mít 60 GB za v přepočtu 150 korun.

Mobilní operátoři v České republice jsou jedni z nejdražších v Evropské unii. Český telekomunikační úřad a politici slibují, že s tím něco udělají. Zatím se však nic takového nestalo. Redakce CNN Prima NEWS proto oslovila ministerstvo průmyslu a obchodu, jenže to odkázalo na Český telekomunikační úřad. Ani zde ovšem s dotazem nepochodila. „S ohledem na pracovní povinnosti není dnes nikdo kompetentní k dispozici,“ řekla mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Barbora Havelková.

Podobné to je u operátorů. Ze všech tří, které redakce oslovila, dokázal odpovědět jen jeden. „Cena za služby reflektuje výrazně vyšší kvalitu, stabilitu a spolehlivost, která je dnes důležitější než kdy jindy,“ řekla manažerka externí komunikace ze společnosti T-Mobile Zuzana Svobodová.

Nenechte se odbýt

Pokud chcete levnější tarif, můžete si ho vyjednat. „Mějte přesně připravené, co chcete, a nenechte se od toho odvést nabídkou jiné služby,“ poradil strategický vyjednávač Radim Pařík. Podle něj je také dobré neztrácet zbytečně čas rozhovorem s osobou, která pro vyjednání výhodnějšího balíčku není kompetentní. „Zeptejte se, zda mluvíte opravdu s tím, kdo to může rozhodnout, nebo tam má někoho, kdo by to měl schválit. A postupujte dál, nenechte se odbýt,“ uvedl.

Připravte si vyšší cíl, než kterého chcete dosáhnout – ať máte z čeho slevit. „Když přijdete s tím, co skutečně chcete, tak budete muset část toho odevzdat a budete nespokojený,“ pokračoval Pařík.

Ke slevě vám pomůže i když zmíníte výhodnější nabídku u konkurence a nebo sloučíte více čísel. Třeba vašich rodinných příslušníků pod jedno vyúčtování. Budete mít sice vyšší účet, ale v rámci rodiny ušetříte.

Tagy: