Nová radikální změna daně z nemovitosti? Češi si notně připlatili. Je to málo, míní experti

Daň z nemovitosti se v řadě obcí mění.

Snížená daň z nemovitosti

Daně z nemovitosti by mohly čekat v budoucnu radikální změnu. S tou počítá studie odborníků z PAQ Research, podle které by se daň měla navázat na reálnou hodnotu nemovitosti. Tvrdí, že současný český systém je zastaralý a doplácí na něj zejména ti s nízkými příjmy.

Výzva na úhradu daně z nemovitosti dorazila vlastníkům ke konci května. Někteří byli nemile zaskočeni, protože vládní konsolidační balíček zvýšil daň minimálně o 80 procent. Další navýšení mají totiž v rukou samotné obce. Odborníci ale tento systém vidí jako zastaralý. Podle nich by se měla provést komplexní reforma daně z nemovitosti tak, jak ji doporučuje OECD.

K TÉMATU: Zdraží Čechům slazené nápoje? Válek by spotřební daň uvítal, ekonomové kroutí hlavou

„V evropském srovnání má Česko jeden z nejnižších podílů daňových příjmů ze zdanění nemovitostí. V roce 2022 jen 0,5 procenta daňových příjmů pocházelo ze zdanění nemovitostí. To je pětkrát méně, než je průměr Evropské unie, který činil 2,5 procenta. Po současném navýšení lze očekávat, že se český podíl přiblíží evropskému průměru. V kontextu nárůstu ostatních daní však zůstane velmi podprůměrný,“ uvádí společnost PAQ Research.

Pokud by se podíl daňového výnosu dostal na průměr Evropské unie, státní rozpočet by získal navíc desítky miliard korun.

Negativně by se ale navýšení daně promítlo do peněženek vlastníků nemovitostí. Ti totiž letos řešili zvýšení daně, které nemusí být v dalších letech konečné. Její další úpravy totiž mají v rukou obce a místní samosprávy.

Podle společnosti PAQ Research by například pomohlo, pokud by se připravil mechanismus na transparentní a věrohodné ocenění nemovitostí v celé republice. „Zkušenost ze zahraničí ukazuje, že daň z nemovitostí je lépe přijímána, pokud je platba rozdělena na více nižších plateb v průběhu roku, například čtvrtletně nebo měsíčně. Nabízí se také automatický odpočet z příjmu domácností, například z mezd či důchodů,“ uvádí studie.

Na koho dopadlo zvýšení daně nejvíce

Studie také počítá s ochranou zranitelných skupin obyvatel. Podle odborníků by stačilo zavést slevu na dani z nemovitých věcí, podobně jako je tomu u slevy na poplatníka. Ta by totiž mohla pomoci například nízkopříjmovým seniorským domácnostem.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy byli přitom důchodci a nízkopříjmové rodiny hlavními poškozenými během letošního zvyšování daně. „Dopadlo to na seniory a mladé rodiny s dětmi. Ti první mají sice často vlastní nemovitost, ale jen nízký příjem, jehož je tedy daň velkou položkou. Ti druzí bydlí většinou v nájmu, takže na ně pronajímatelé daň přenesou. I když třeba až v příštím volebním roce,“ uvedl Kovanda.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bez Ukrajinců se naše ekonomika neobejde, míní Juchelka. Popsal, čím Česko láká cizince

Podle něj totiž zvyšování daně z nemovitosti rozvírá příjmové nůžky mezi nájemníky a vlastníky nemovitostí. „Majitelé domů a bytů totiž budou v celé řadě případů úspěšně přenášet vyšší daňové zatížení na své nájemníky, jimž zkrátka o příslušnou částku daně nájem zvýší. Nájemné v Česku nadále rostlo i v uplynulých letech v řadě oblastí, na rozdíl od cen nemovitostí,“ dodal Kovanda.

Tagy: