Češi za poslední rok a půl rekordně naspořili. Pokud můžete, investujte, radí ekonomové

Bankovky

Češi si za poslední rok a půl rekordně naspořili. Vklady domácností na bankovních účtech od začátku pandemie vzrostly o 413 miliard korun. Mají teď lidé šetřit, nebo by měli peníze dobře investovat?

Na bankovních účtech Čechů se podle odborníků hromadí peníze. Za stoupajícími částkami v bankách může stát strach ze zdražování i zavřené obchody v období pandemie. Přestože lidé už utrácet mohou, žádná nákupní horečka se zatím nekoná.

I ministerstvo financí počítá ve své prognóze s tím, že lidé budou nadále spíše šetřit. Utrácet prý začnou až v roce 2023. „Když se podíváme na vývoj cen, zejména energií, tak se obávám, že ty úspory vezmou velmi rychle za své,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková.

„Řada lidí nakoupila nemovitosti. Ukázalo se, že to byl krok dobrým směrem, ale myslím si, že už jsme za vrcholem,“ zhodnotil situaci ekonom Vladimír Pikora.

Pokud máte měsíčně volných patnáct stovek, ideální pro vás může být například stavební spoření nebo státní dluhopisy. Výhodnou investicí je i zemědělská půda. Ta se za posledních 15 let se zhodnotila téměř čtyřnásobně.

Zatímco v roce 2005 činila tržní cena hektaru půdy necelých sedmdesát tisíc, loni už to bylo více než 250 tisíc. Velkým hitem se během pandemie staly i korporátní dluhopisy. Slibují vyšší výnos, zároveň také ale vyšší riziko. Varovala před nimi i Česká národní banka.

Tagy: