Česká juniorská mašina jede suverénně dál. Devíti góly zničila Švýcarsko a je v semifinále

Sice už po 22 sekundách čeští hokejoví junioři ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kanadě se Švýcarskem prohrávali, ale od té chvíle šlo vše podle nejrůžovějšího scénáře. Na celém turnaji skvěle hrající soubor trenéra Radima Rulíka ve zbytku zápasu dominoval a skóre se zastavilo až na stavu 9:1. Šance na 18 let neviděnou medaili ze šampionátu do 20 let dlouho nebyly slibnější. Česká hokejová dvacítka se utká v semifinále MS v Halifaxu ve středu od 20:30 SEČ se Švédskem. Druhou dvojici tvoří domácí Kanada s USA.

Výtečné rozpoložení dokládá fakt, že za pět zápasů nasázel český výběr 33 gólů. Kuriózní je, že hned u čtyř z nich asistoval brankář Tomáš Suchánek, který tak v kanadském bodování turnaje strká do kapsy řadu velkých hokejových „prospektů“.

Čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí pomohl k jednoznačné výhře nad Švýcary útočník Jiří Kulich, který působí na farmě Buffala v Rochesteru (AHL).

Nejdřív facka, pak i gól v oslabení

Vstup do utkání se vydařil Švýcarům, kteří se po 22 sekundách ujali vedení. Do úniku se dostal Robin a Suchánka překonal bekhendovým blafákem mezi betony. Češi odpověděli ve 3. minutě při hře čtyř proti čtyřem: Svozil při svém výpadu našel před brankovištěm Kulicha, jenž poslal puk za Pascheho.

V 8. minutě při Menšíkově vyloučení si Marcel při sólové akci obhodil obránce Sidlera a bekhendovým blafákem v oslabení otočil skóre. V polovině úvodní části se Marcel opět přes Sidlera natlačil před branku, kterou v pádu posunul, ale puk se do ní odrazil o Hauserovy brusle. Sudí po kontrole u videa gól uznali. Zvýšit náskok mohl ve 14. minutě Brabenec, ale trefil levou tyč.

Po 28 vteřinách druhé třetiny napřáhl za pravým kruhem Jiříček a Paschemu prolétl puk přes lapačku do branky. Za 37 sekund jej vystřídal v brance Beglieri, čistý štít držel ale jen do 26. minuty. Po přihrávce Šalého jej překonal z mezikruží Kulich a připsal si pátý gól na turnaji.

Ve 34. minutě jen sekundu po skončení přesilové hry se po Svozilově nabídce trefil z pravého kruhu mezi Beglieriho betony Szturc. Ještě 66 sekund před druhou přestávkou se po spolupráci s Kulichem prosadil sedmnáctiletý Šalé a oslavil svou první branku na juniorském MS.

Ve 44. minutě tečoval Marcel Čechovu střelu a radoval se ze svého druhého gólu v zápase. Za 66 sekund se zapsal podruhé mezi střelce po Kulichovi a Marcelovi také Szturc, když proměnil Ticháčkovu přihrávku. Na dvouciferný výsledek už Rulíkův tým nedosáhl a šance dovršit druhý hattrick na turnaji promarnil Kulich.

České hokejisty čeká v semifinále MS ve středu Švédsko

Česká hokejová dvacítka se utká v semifinále mistrovství světa v Halifaxu ve středu od 20:30 SEČ se Švédskem. Svěřenci trenéra Radima Rulíka budou útočit na zisk první medaile od bronzu z roku 2005 v americkém Grand Forks. Druhou dvojici tvoří domácí Kanada se Spojenými státy americkými, který se hraje v noci na čtvrtek od 0:30 SEČ.

Čeští junioři, kteří vyhráli základní skupinu A a byli nasazení do play off jako nejlepší tým turnaje, se pokusí Švédům oplatit čtvrteční porážku 2:3 v prodloužení. Výběr kouče Magnuse Hävelida je jejich jediným přemožitelem na probíhajícím šampionátu.

Češi k prvnímu postupu do finále od obhajoby titulu v roce 2001 v Moskvě potřebují ukončit sérii třinácti porážek se Švédy na juniorských MS. Naposledy vyhráli 31. prosince 2002 právě v Halifaxu, kdy zvítězili 3:1.

Od poslední medaile v roce 2003 prošli branou čtvrtfinále teprve potřetí. V roce 2018 v Buffalu skončili stejně jako loni v Edmontonu čtvrtí. Duel o 3. místo se hraje ve čtvrtek ve 20:30 SEČ a finále je na programu v noci na pátek v 0:30 SEČ.

Program na mistrovství světa hokejistů do 20 let v Kanadě:

Středa 4. ledna (Halifax):

16:00 o udržení – 2. zápas: Rakousko–Lotyšsko

20:30 semifinále: Česko–Švédsko

Čtvrtek 5. ledna (Halifax):

00:30 semifinále: Kanada–USA

16:00 o udržení – případný 3. zápas: Lotyšsko–Rakousko

20:30 o 3. místo

Pátek 6. ledna (Halifax):

00:30 finále

Tagy:
Kanada Švédsko Švýcarsko hokej finále sport semifinále Buffalo Sabres mistrovství světa v hokeji do 20 let Jiří Kulich Halifax hokej Kanada Tomáš Suchánek David Jiříček česká hokejová reprezentace do 20 let švýcarská hokejová reprezentace do 20 let Marcel Marcel Eduard Šalé