Česká vězení trápí nedostatek dozorců. Končí i z donucení, trestanci si dovolují stále víc

České věznice trápí nedostatek dozorců.

Dozorců je málo

České věznice mají velký problém – stále agresivnější vězně hlídá stále méně dozorců. Někteří odcházejí sami, jiní z donucení. Věznice v Rýnovicích na Jablonecku už letos přišla o šest dozorců, kteří selhali tváří v tvář těm nejhůře zvladatelným trestancům. Byli pravomocně odsouzeni a musejí svléknout uniformu.

Ve středu 20. září odvolací krajský soud potvrdil podmíněné tresty pro čtyři dozorce. „Používali i fyzické násilí vůči odsouzeným, ve chvílích vypjaté atmosféry psychicky neunesli situaci,“ konstatoval žalobce Martin Tvrdík. K soudu poslal celkem patnáct dozorců z Rýnovic, první verdikt padl již na jaře. Ze sedmi, kteří již před soudem stanuli, byl jen jeden zproštěn viny. Dalších osm na rozsudek ještě čeká a může se stát, že také nuceně skončí.

ČTĚTE TAKÉ: Povzbuzoval vězně, ať to tu zapálí. Soud poslal za katr recidivisty organizující vzpouru

Vězeňské službě po celé republice aktuálně chybí zhruba 800 příslušníků, většinou jde o dozorce. Generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis upozorňuje, že čím méně dozorců je, tím více si vězni dovolují. „Často zaznamenáváme neadekvátní chování a agresivitu z jejich strany, na kterou jsme ještě nedávno nebyli zvyklí. Případů fyzického napadení bylo dříve do deseti za rok. Loni jich bylo 48 čili téměř každý týden jeden,“ uvedl už letos na jaře.

Stoupající agresivita vězňů s sebou přináší i to, že dozorcům stále častěji, lidově řečeno, rupnou nervy. Přesně to se podle státního zástupce stalo v Rýnovicích na oddíle výkonu kázeňských trestů – to je vězení uvnitř vězení pro odsouzené, kteří něco provedou ve výkonu trestu.

Podle bývalého ředitele rýnovické věznice Vlastimila Kříže je to místo, kde se schází nejhorší vězeňská populace. „Na dozorce jsou tam kladené obrovské nároky, musejí mít speciální výcvik a být velmi psychicky odolní,“ zdůraznil. Přesto to někteří nevydrželi a teď musejí odejít ze služby.

Vedení rýnovické věznice nyní musí řešit, jak si poradit s výrazným nedostatkem dozorců, situace totiž zřejmě bude ještě horší. „Máme informace, že další zvažují výpovědi,“ řekla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. A čím méně dozorců je, tím větší je tlak na ty, kteří ještě uniformu nosí. Musejí sloužit více přesčasů, proto zvažují, zda vůbec zůstanou.

Podle Michailidise přibývá i pokusů o útěk z vězení. Odsouzení využívají toho, že jsou méně pod dohledem. Loni v červnu například utekl nebezpečný vězeň z káznice ve Valdicích, šlo o recidivistu odsouzeného za pokus o vraždu. Přelezl dva ploty, přeběhl dvě ochranná pásma a přelezl zeď. Teprve pak ho dopadli. „Tato mimořádná událost má přímou souvislost s tím, že se věznice Valdice potýká s velkým personálním nedostatkem,“ přiznala tehdy mluvčí věznice.

Dobrovolné i nucené odchody se Vězeňská služba snaží kompenzovat intenzivní kampaní – zájemcům slibuje náborový příspěvek od 75 do 150 tisíc. Jenže když už se adepti objeví, jen část z nich splní přísné fyzické i psychické testy.

Navíc je podle Kříže nelze hned využít na nejproblematičtějších místech. „Nováček nemůže nahradit zkušeného dozorce na oddílu výkonu kázeňských trestů. Trvá minimálně i tři roky nebo déle, než je schopný takovou pozici zaujmout,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Památník obětem zla: Meditační zahradu v Plzni si autor vysnil v komunistickém žaláři

Tagy:
věznice Valdice Rýnovice Simon Michailidis okres Jablonec nad Nisou Vězeňská služba České republiky Útěk z vězení