Nejsilnější bouřka za poslední roky? Voda zatopila obchody, padaly stromy, nejezdily vlaky

Česko zasáhnou bouřky. (Ilustrační foto)

Silné bouřky v Česku

Do Česka vtrhla druhá bouřková vlna. Přes Bavorsko přešla do jižních Čech. Tam na mnoha místech komplikovala dopravu — kromě řady silnic nejezdily ani vlaky na hlavních tratích z Českých Budějovic na Prahu a Plzeň. Přívaly vody nezvládly ani některé budovy — napršelo do obchodů v jednom obchodním centru, ale i v obytných domech. Problémy hlásila i městská hromadná doprava v krajském městě. Někteří hovoří o jedné z nejsilnějších bouří za poslední roky. Vše podstatné jsme sledovali v on-line reportáži níže.

„Vše se vyvíjí podle našeho odhadu a potenciál velmi nebezpečných bouří je v sobotu večer a v noci opravdu velmi vysoký,“ uvedli meteorologové. „Potenciál všech nebezpečných jevů, od velkých krup přes intenzivní srážky až po nárazy větru – ty zejména pak v případě, že se systém zformuje do bow echa v pozdějších hodinách – je velmi vysoký,“ upozornili. Odborníci z organizace Meteo Včasné varování dokonce psali o jedné z nejsilnějších bouří za poslední roky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strom spadlý na auto může často znamenat totální škodu. Kdo ji ale zaplatí?

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Po vydatnějších srážkách by mohly stoupat hladiny řek, v zasažené oblasti v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu až po severní horské oblasti, by mohly překročit první stupeň povodňové aktivity a na menších tocích především v Jeseníkách ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity.

Dopoledne postupovaly bouřky přes východní polovinu Moravy a Slezska. Hasiči na mnoha místech odstraňovali popadané stromy a silné větve ze silnic a chodníků. V některých případech se jednalo o uvolnění odtoku pro vodu a čerpání vody ze sklepů.

🌩Vše se vyvíjí podle našeho odhadu a potenciál velmi nebezpečných bouří je dnes večer a v noci opravdu velmi vysoký. 👀V Bavorsku se nachází již velmi silné supercely postupující k našemu území. Na hranice, cca. do oblasti jižních Čech/Pošumaví by měly dorazit cca kolem 19:00/20:00 a postupovat dále, patrně již v podobě kompaktnějšího systému na severovýchod. ❗️Potenciál všech nebezpečných jevů, od velkých krup, přes intenzivní srážky až po nárazy větru - ty zejména pak v případě, že se systém zformuje do bow echa v pozdějších hodinách - je velmi vysoký. 💦Podmínky před systémem nad naším územím budou podporovat nebezpečné projevy a další vývoj bouří a nedá se čekat, že bude systém zpočátku slábnout. Sledujte v oblastech s výstrahou radarová data a buďte opatrní. Více k aktuální situaci ve videu #KonvektivniSkupina

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Saturday, August 26, 2023

Kvůli bouřce, která v sobotu v brzkých dopoledních hodinách přecházela ze Znojemska směrem na Brno a dále na severovýchod, museli na řadě míst zasahovat hasiči. Mezi 7:00 a 12:00 zaznamenali 23 výjezdů, více než polovina jich byla v Brně, kde museli především odstraňovat popadané stromy a silné větve ze silnic a chodníků. V některých případech se jednalo o uvolnění odtoku pro vodu, uvedli jihomoravští hasiči na sociální síti X.

Supercelární bouře řádila na Kroměřížsku, kde měla být spatřena tromba, tedy vzdušný vír s nehorizontální osou rotace. Fotky zveřejněné ve Facebookové skupině Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy ukazují vývoj supercely, která pokračuje dále na východ ke Vsetínsku.

Kvůli bouřkám v sobotu moravskoslezští hasiči zasahovali na šesti desítkách míst, a to především na Frýdecko-Místecku. Události se obešly bez větších škod. Nikdo nebyl zraněný. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Bouřky zasáhly region v čase od 11:00 do 13:00. Pak problémy s počasím ustaly. „V souvislosti s deštěm a bouřkou jsme do 17:00 hodiny řešili téměř 60 událostí, nejčastěji v okrese Frýdek-Místek. Většinou se jednalo o popadané stromy a polámané větve, řekl Popp.

Tagy: