Oslaďme to Putinovi během předsednictví EU, říká Prouza. Česko chce v čele obnovy Ukrajiny

Tomáš Prouza

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (13)

Česká republika by měla stát v čele přípravy nového „Marshallova plánu“ na obnovu Ukrajiny. Na sociálních sítích k tomu vyzval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza. Česko bude od července předsedat Radě EU, a bude mít tak podle něj příležitost ukázat, že to s ekonomickou podporou Ukrajiny myslí vážně.

„Nejsme malý a bezvýznamný stát, jenom se na to občas vymlouváme. Letos máme skvělou příležitost přesvědčit o naší důležitosti nejenom Evropu, ale hlavně sami sebe,“ napsal Prouza na Facebooku.

Nejsme malý a bezvýznamný stát, jenom se na to občas vymlouváme. Letos máme skvělou příležitost přesvědčit o naší...

Posted by Tomáš Prouza on Monday, April 4, 2022

Česko bude letos totiž již podruhé předsedat Radě EU. Prouza připomněl, že první předsednictví skončilo kvůli pádu vlády Mirka Topolánka neslavně. „Putin hodil s plynem vidle už do minulého předsednictví, ze kterého jsme pak udělali totální fiasko my sami. Teď budeme předsednictví řešit znovu, ale tentokrát to zvládneme líp. Máme totiž mimořádnou šanci ukázat, že rozumíme tomu, co znamená skutečná evropská solidarita,“ napsal prezident SOCR.

„Že to není jenom o pomoci uprchlíkům, ale také o ekonomické pomoci Ukrajině. Pokud se stane tahounem těchto témat bývalý sovětský satelit, věřím, že to během předsednictví tentokrát fakt osladíme, a dokonce rovnou Putinovi,“ doplnil.

Po Marshallově plánu pro Ukrajinu volá kromě zemí V4, mezi kterými je i Česko a Slovensko, např. také Velká Británie.

Marshallův plán byl po druhé světové válce představen americkým ministrem zahraničí Georgem Catlettem Marshallem a jednalo se o snahu organizovaně zabezpečit americkou ekonomickou pomoc válkou zničené Evropě. Marshallův plán přispěl k hospodářské rekonstrukci západní Evropy, pomohl obnovit průmysl i zemědělství a oživit mezinárodní obchod. USA tehdy do Evropy investovaly přes 13 miliard dolarů (zhruba 190 miliard dolarů v cenách roku 2016, v přepočtu 4180 miliard korun – pozn. red.). Tehdejší Československo však pod vlivem Sovětského svazu nabídku odmítlo.

Tagy:
Vladimir Putin Evropa Facebook Ukrajina Tomáš Prouza Mirek Topolánek Česko Rada Evropské unie Druhá světová válka Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Marshallův plán