Vysoká podpora Ukrajinců nemůže vydržet. Z války je mi špatně, říká velvyslanec Perebyjnis

Podpora Ukrajinců nemůže vydržet na tak vysoké úrovni, to je zákon přírody, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Podle něj si ale Češi musí uvědomit, že ve válce na Ukrajině lidé bojují za celou Evropu. Reagoval tak na slova primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti), který v neděli na koncertě k podpoře Ukrajiny na pražské Letné upozornil, že po šesti týdnech může přijít vyčerpání tématem.

Primátor Hřib připustil, že po šesti týdnech může přijít vyčerpání tématem. Podle některých odborníků i příspěvků na sociálních sítích u Čechů navíc pomalu opadává vlna solidarity k běžencům. Pozorujete něco podobného?
To je zákon přírody. Taková podpora nemůže konstantně vydržet na stejně vysoké úrovni. Lidé se z takových věcí stahují a začínají se ptát: „Dobře, Ukrajinci mají nějakou válku, ale proč kvůli tomu musím platit víc za pohonné hmoty zrovna já?“ Je to přirozené.

Na druhou stranu to, co se děje na Ukrajině, se netýká jen nás. Doufám, že Češi rozumí tomu, že bojujeme nejen za nás, ale i za celou Evropu. Takže by i celá Evropa měla obětovat něco pro to, abychom mohli v budoucnu žít jako demokratické společnosti s demokratickými hodnotami, které všichni uznáváme.

Množí se podle vás v Česku i nenávistné nálady vůči uprchlíkům nebo jde jen o pár výkřiků na sociálních sítích?
Nenávist nepozoruji. Myslím, že většinou jsou Češi vstřícní, za což jim jsem moc vděčný.

Na nedělní koncert byli zvaní především běženci, jejich komunita se tam podle organizátorů měla stmelit. Některé organizace jim tam navíc pomáhaly například s hledáním práce. Co na podobné akce říkáte?
Jsem vděčný lidem, kteří nás přišli podpořit. Jsem vděčný i Ukrajincům, kteří přišli. Ti měli možnost dozvědět se ve stáncích o pomoci, kterou mohou v České republice dostat. Dokonce jsme tam měli stánek i my, konzulát Ukrajiny, kde naši lidé poskytovali informace ukrajinským občanům ohledně otázek, které mnohdy řešíme. Je skvělé, že se takové akce konají.

Jsou v Česku i další podobná místa, kde se může uprchlická komunita stmelovat?
Určitě, takových je hodně. Například ukrajinské spolky, kterých je v Česku víc než dvacet, organizují hodně podobných událostí. Každý den se koná několik akcí věnovaných podpoře Ukrajiny, kde zároveň mají Ukrajinci možnost poznat i Čechy.

Předpokládám, že běžencům v Česku se snažíte pomoct i vy. Jak funguje vaše spolupráce s vládou?
Samozřejmě. S českými ministry jsem jak v telefonním, tak i osobním kontaktu každý den a řešíme otázky spojené s Ukrajinci. Ať už se týkají ubytování, školství nebo zdravotnictví.

Na Ukrajině máte stále rodinu. Jak se cítíte v posledních týdnech, kdy tam probíhá válka?
Je mi špatně. Rusko zahájilo válku proti mé zemi a zabíjí mé spoluobčany.

Tagy: