Do Česka se vrací letní počasí. Podívejte se, kde o víkendu hrozí dešťové přeháňky

Teplé počasí

Počasí 31.8.2023 7:08

V Česku se postupně začne oteplovat. Ve čtvrtek se ještě rtuť teploměrů zastaví na hodnotách okolo 20 °C, ale o víkendu se vyšplhá až k 26 °C. Místy se však objeví přeháňky a ojediněle i bouřky. Podobný ráz počasí očekávají meteorologové i v příštím týdnu. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Počasí ve střední Evropě ovlivní od jihozápadu rozšiřující se nevýrazná oblast vyššího tlaku vzduchu. Zároveň má na Česko ve vyšších vrstvách atmosféry působit tlaková níže postupující přes Německo a Polsko dále k východu. „Naše území se nachází v chladnějším západním a vlhčím proudění,“ popsal meteorolog Miloš Dvořák v ranním vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouře v Beskydech vyrvala a polámala stovky stromů. Turisté ignorují varování záchranářů

„Už ve čtvrtek by se mělo na obloze častěji objevit slunce. Teploty dosáhnou nebo překročí 20 stupňů Celsia na více místech. Přes den čekejte místní přeháňky, kterých bude víc na severu území,“ uvedl ČHMÚ.

Přesto má převládat oblačno a zpočátku dne na některých místech i zaprší. Blíže k večeru se riziko srážek bude snižovat. Nejvyšší teplota, kterou teploměry naměří, se bude pohybovat kolem 20 °C, na jihovýchodě o dva stupně více. Vát bude slabý západní až jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

Noc na pátek bude oblačná až zatažená. V severovýchodní polovině území se ojediněle vyskytnou mlhy a zejména v Čechách od západu ojediněle slabý déšť. Nejnižší teploty klesnou na 12 až 8 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až na 6 °C. Povane slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Že bude pod mrakem, předpovídají meteorologové také na pátek. Zejména v Čechách se místy vyskytne občasný déšť. Teploty mají vystoupat k 18 až 22 °C, na jižní Moravě k 24 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

„Víkend nás čeká oblačný až polojasný, srážek moc nebude,“ řekl Dvořák. V sobotu už teploty podle předpovědi vystoupají až na 26 °C. Místy se ale mohou objevit drobné přeháňky a odpoledne ojediněle i bouřky, týká se to hlavně severu. Podobně tomu bude i v neděli.

Tagy: