Česko má před sebou horký týden, hrozí bouřky i tropická noc. Kdy budou největší vedra?

Vedra v Praze, ilustrační snímek

Počasí 17.6.2024 (07:11)

V následujících dnech se dočkáme tropických teplot, vyskytnout se mohou i silné bouřky, přiblížili experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Přijít může i tropická noc, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia. Kdy bude největší horko?

V pondělí bude podle předpovědi ČHMÚ většinou oblačno, na východě našeho území zpočátku dne i jasno. Zejména v Čechách se mohou ojediněle objevit přeháňky, na některých místech je doprovodí bouřky.

K TÉMATU: Vzácná kometa se po 68 letech opět přiblížila k Zemi. Co je potřeba k jejímu sledování?

„Teploty budou výrazně vyšší, a to v rozmezí od 23 až do 27 stupňů Celsia. Na horách v polohách nad tisíc metrů očekáváme kolem 18 stupňů Celsia,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Oblačno až polojasno očekávají odborníci v noci z pondělí na úterý. Ojediněle se mohou objevit bouřky s deštěm. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 17 a 13 °C.

Během úterý bude většinou polojasno. V případě přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle překvapit přeháňky i bouřky, které se do Česka přesunou z Německa nebo Polska. Teploty vyšplhají k 27 stupňům Celsia, přičemž překonají i hranici 30 stupňů Celsia.

„Aktuálně to vypadá, že nejtepleji bude v úterý, ve čtvrtek a možná i v pátek, kdy mohou teploty stoupat v nížinách přes tropických 30 °C,“ informovali experti ČHMÚ na sociální síti X.

Ve středu se budou teploty pohybovat v rozmezí 22 až 26 stupňů Celsia. Místy se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Během čtvrtka teploměry naměří 26 až 30 °C, na severovýchodě kolem 25 °C. Ojediněle při přechodné oblačnosti nastanou přeháňky, které mohou doprovodit i bouřky.

„Velmi teplá by mohla být také zejména noc ze čtvrtka na pátek, kdy se dost možná dočkáme někde teplot, které neklesnou pod 20 stupňů Celsia,“ uvedli meteorologové v příspěvku. V takovém případě se mluví o tropické noci. Varovali rovněž, že od středy do pátku dojde ke zvýšení „potenciálu vzniku intenzivních bouřek“.

Silné hromobití společně se silným deštěm hrozí především ve středu nad územím Čech a také v pátek. Do Česka totiž dorazí studená fronta, která nejspíše uzavře období tropických teplot.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Blesky bijí do lidí kvůli změně klimatu a nerespektování přírody, tvrdí expert. Zmínil další případy

Tagy: