Čeští hasiči jsou připraveni poslat do Maroka tým na vyhledávání lidí v sutinách

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Čeští hasiči jsou připraveni okamžitě poslat do Maroka zasaženého zemětřesením speciální USAR tým, který je zaměřený na vyhledávání lidí v sutinách. Jsou v pohotovosti a chystají si techniku. Čekají na případnou oficiální žádost. Dva hasiči v sobotu večer odletí do Maroka, kde případné nasazení týmu dohodnou, uvedli na sociální sítí X. Zemětřesení zasáhlo v pátek v noci pohoří Vysoký Atlas. Zemřelo při něm podle nejnovějších údajů více než dva tisíce lidí.

Hasičský záchranný sbor ČR na sociální síti X sdělil, že po dohodě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) podniká všechny kroky pro nasazení USAR týmu v zasažené oblasti. „Jsme v režimu ‚pre-alert‘. V pohotovosti jsou hasiči, chystáme logistiku a přípravu technických prostředků,“ uvedli hasiči.

Později dodali, že v sobotu večer odletí do Maroka dvoučlenný tým hasičů, který pomůže vyhodnotit situaci v Marrákeši. „Jejich úkolem bude dohodnout případné nasazení českého HUSAR (Heavy Urban Search and Rescue) týmu v zemětřesením postižené oblasti,“ vysvětlili hasiči. Přepravu záchranného týmu by podle nich případně zajistila česká armáda.

ČTĚTE TAKÉ: Více než tisíc mrtvých. Obyvatelé Maroka popisují ničivé zemětřesení: Prožili jsme noc hrůzy

Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým pomáhal například letos v zimě po ničivém zemětřesení v Turecku a Sýrii. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman ze sutin vyprostili 78 mrtvých a dva živé lidi.

Země se v Maroku začala otřásat v pátek pozdě večer. Epicentrum se nacházelo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Podle marockého Národního geofyzikálního institutu byly otřesy nejsilnější za století. Zemětřesení si vyžádalo více než dva tisíce mrtvých a 2059 zraněných, z nichž 1404 je v kritickém stavu.

Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy a místní televize ukazovala snímky spadlého minaretu s troskami ležícími na rozbitých autech. Největší škody se ale podle tamního ministerstva vnitra staly mimo města.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako dvě minuty nekonečné hrůzy, líčili svědci zemětřesení v Turecku

Tagy: