Na Česko se žene silný vítr, varují meteorologové. Mapa ukazuje, kde udeří nejsilněji

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před silným větrem. Ten může v nárazech místy dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Meteorologové proto varují před nebezpečím úrazu uvolněnými předměty. Hrozí také komplikace v dopravě.

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ta platí od středečního poledne do čtvrtečních patnácti hodin pro všechny regiony s výjimkou jihovýchodní části Moravy, severu Středočeského kraje a jihozápadu Královéhradeckého kraje. V nárazech může vítr dosahovat rychlosti 15 až 20 m/s, tedy 55 až 70 km/h.

⚠Výstraha ČHMÚ před silným větrem 🌬 👉Podrobnosti k času a území platnosti výstrahy najdete vždy na výstražném webu nebo...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, January 3, 2023

Ve výstraze meteorologové varují, že může dojít k poškození stromů a lesních porostů, případně mohou vzniknout menší škody na budovách. „Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ uvedli meteorologové.

Ve čtvrtek pak vítr podle ČHMÚ ještě zesílí a na horách v nárazech dosáhne rychlosti až 25 m/s (kolem 90 km/h). Poté postupně zeslábne.

Tagy: