Obrovské kroupy, lidé bez proudu, evakuace festivalu. Česko je opět pod přívalem bouřek

Lokální povodně devastují už třetí den jih Čech

Česko opět trápí bouřky. Obzvláště silná zasáhla Královéhradecký kraj, kde vítr dokonce lámal stromy a ničil střechy. Několik tisíc domácností se ocitlo bez proudu. Meteorologové varují před velkými kroupami, které mohou mít až 5 cm, i před bouřkami na většině republiky. Ty by mohly částečně pokračovat i v sobotu.

Silná bouřka zasáhla především Královéhradecko. Vítr se tam opřel do stromů a poškodil také střechy domů. Do akce tak museli ve velkém vyjíždět profesionální, ale i dobrovolní hasiči. „Uvolňují komunikace od popadaných stromů, na několika místech bylo hlášeno čerpání vody nebo zajištění poškozených střešních krytin,“ oznámili profesionální hasiči s tím, že evidují už 70 událostí spjatých s bouřkou.

V průběhu pátku se na Královéhradecku vlivem bouřky ocitlo bez elektřiny až přes 15 tisíc domácností. K večeru se jejich počet ovšem začal snižovat a kolem 18:00 byla bez proudu zhruba polovina z nich. „K 18:00 bylo na vedení vysokého napětí sedm poruch. Daří se odstraňovat, pracovat na tom budeme případně i v noci,“ informovala regionální mluvčí ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Další problémy kvůli bouřkám nastaly v Moravskoslezském kraji. Návštěvníci festivalu Beats for Love v Ostravě museli opustit některé části areálu. Hasiči v kraji hlásili už přes 20 výjezdů.

Meteorologové vydali pro Královéhradecký kraj výstrahu před velmi silnými bouřkami. Před bouřkami varovali na většině území ČR. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v některých bouřkách mohou vyskytnout i kroupy, nárazy větru pak můžou dosáhnout rychlosti až kolem 70 kilometrů v hodině.

K pátečním 19:00 platila výstraha ČHMŮ na celou Moravu, Slezsko, celou východní polovinu Čech, části severu a jihu Čech, ale také pro Prahu a polovinu Středočeského kraje. V noci hrozí další vlna bouřek, která by do Česka měla přijít z jihu. Meteorologové varují před až pěticentimetrovými kroupami.

Velmi silná buňka se rychle vytvořila na Svitavsku (černý kruh). Může být doprovázena kroupami 3 až 5 cm, nárazy větru a...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, July 1, 2022

Tagy: