Silný vítr v Česku lámal stromy, v Praze poničily auta. K večeru mají bouře udeřit znovu

Česko zasáhly silné bouřky.

Počasí (12.7.2023 6:50)

Silné bouřky zasáhly v noci z úterý na středu zejména západní a střední Čechy, poté se přesunovaly dál na východ. Podle Českého hydrometeorologického ústavu vítr místy dosahoval rychlosti až 80 km/h, v Bojkovicích u Uherského Hradiště padaly kroupy. Hasiči museli zasahovat u několika popadaných stromů.

Silné bouřky dorazily do Čech od západu. „Systém sice před hranicemi zeslábl, ale přesto přinesl k ránu škody větrem. Nejvíce jich bylo v Jihočeském kraji a Pošumaví. Na stanicích v Čechách jsme naměřili výjimečně i nárazy kolem 80 km/h,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Dodal, že na většině území spadlo mezi 5 a 15 mm srážek.

Konvektivní systém přešel naše území. Aktuálně se vyskytují už jen lokální 🌩️v Beskydech. Systém sice před hranicemi...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Tuesday, July 11, 2023

Vítr a bouřky zaměstnaly také hasiče. „Během noci jsme vyjeli ke 20 popadaným stromům, které blokovaly komunikace. Nejvíce událostí, a to po čtyřech, jsme zaznamenali na Berounsku, Kutnohorsku a Praze-západ. Tři události jsme řešili na Rakovnicku,“ uvedli na Twitteru hasiči Středočeského kraje.

Ke stromu, který spadl na několik aut, vyjížděli také pražští hasiči. „V ulici Řipská odklízíme z komunikace spadlý strom. Používáme motorovou pilu,“ napsali pražští hasiči na Twitteru ve středu ráno.

V ranních hodinách se pak lokální bouřky vyskytovaly například v Beskydech. Jeden z uživatelů pod příspěvkem ČHMÚ informoval, že v Bojkovicích u Uherského Hradiště se objevily kroupy.

Podle meteorologů lze silné bouřky očekávat i v následujících dnech. „V bouřkách se může vyskytnout přívalový déšť, silnější nárazy větru a kroupy,“ uvedli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sledujte RADAR: Na Česko se ženou znovu silné bouřky. Podívejte se, kde hrozí krupobití

Tagy: