Sledujte RADAR: Na Česko se ženou znovu silné bouřky. Podívejte se, kde hrozí krupobití

Na Česko se ženou silné bouřky.

Počasí (12.7.2023 6:50)

Česko opět zasáhnou silné bouřky, varují meteorologové ve výstraze. Ve středu se vyskytnou hlavně v odpoledních a večerních hodinách, objevit se ale mohou i v následujících dnech. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 27 a 32 °C. Pro jižní Moravu platí kvůli vysokým teplotám výstraha.

Bouřky, které zasáhly v noci na středu západní a střední Čechy, mohou pokračovat i během dne. Vytvoří se hlavně odpoledne a večer a ojediněle budou silné. „V bouřkách se mohou vyskytnout silnější nárazy větru kolem 70 km/h, kroupy do dvou centimetrů a přívalový déšť,“ uvádějí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu v předpovědi. Obloha bude oblačná až zatažená, nejvyšší teploty se budou pohybovat v intervalu 27 až 32 °C. Vát bude mírný jižní až jihozápadní, postupně západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Kvůli hrozbě silných bouřek vydali meteorologové výstrahu. Ta platí od středečních 15 do 22 hodin pro jižní a jihozápadní Čechy a od středečních 15:00 do čtvrtečních 4:00 pro Vysočinu, jih a jihovýchod Moravy. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Malé tornádo nad koupalištěm u Prahy? Lidi vyděsil „rarášek“, odnesl jim nafukovací matrace

Do středečních 20 hodin je pro jižní Moravu v platnosti výstraha také před vysokými teplotami, které odpoledne překročí 31 °C. „Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ píší meteorologové ve výstraze s tím, že lidé také nemají nechávat děti ani zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na čtvrtek bude oblačná až zatažená, zejména v jihovýchodní polovině území se vyskytne občasný déšť, přeháňky nebo bouřky, které ojediněle budou i silné. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C. Vát bude slabý západní až jihozápadní vítr rychlostí 1 až 4 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Oblačno až zataženo bude také ve čtvrtek. Místy se vyskytne občasný déšť, přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Od západu budou srážky ustávat a ubude i oblačnosti. Nejvyšší teploty dosáhnou na 23 až 27 °C. Vát bude slabý západní až severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Na pátek meteorologové předpovídají jasno až polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 °C, v údolích se mohou pohybovat kolem 9 °C. Přes den stoupnou na 27 až 31 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

V sobotu bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se ojediněle vyskytne slabý déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 31 až 35 °C. Podobné teploty budou panovat také v neděli. Od západu ale začne přibývat oblačnosti a na většině území se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být i silné.

Pro celé územní České republiky je až do odvolání v platnosti výstraha před vznikem požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ varují meteorologové. Doporučuje se nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé se mají také řídit místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány.

Tagy: