Kubáček: Česku kvůli sporu se Slovenskem hrozí silná izolace. Všechno si komplikujeme

Politolog Jan Kubáček

Odborníci k česko-slovenským vztahům

Rozhodnutí vlády Petra Fialy o odsunutí mezivládních konzultací se slovenským kabinetem nás bude zbytečně oslabovat. Uvedl to v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček a upozornil, že Česku hrozí silná izolace.

„Může se stát, že zůstaneme na pískovišti sami – sice s pocitem, že jsme to všem nandali a jsme pupek světa, ale ve skutečnosti nás nikdo nebude brát vážně,“ sdělil Kubáček.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozba není Babiš, ale baby ministr a resort války, uvedla Majerová. Děsíte mě, opáčil Zdechovský

Podle politologa se totiž snažíme vytvářet dojem, že tím izolovaným je Bratislava, ale opak je pravdou. „S Bratislavou mnohem intenzivněji teď jedná Vídeň i Budapešť,“ zdůraznil.

Právě v nejednotnosti Visegrádské skupiny může být podle Kubáčka v budoucnu problém. „Protože to, že i nad tématy společného zájmu je nejednotná a okopává si kotníky, povede k tomu, že se mnohem více prosadí ‚středozápad‘, tedy Německo, Francie a státy Beneluxu, a méně to bude odpovídat zájmům střední Evropy,“ poznamenal.

„Vzpomeňme si, jak jsme byli za Slovensko rádi, když jsme jednali o migračních kvótách nebo hledali partnery pro vyjednávání o výjimkách na ruskou ropu,“ dodal.

Fiala na začátku března oznámil, že se v příštích týdnech či měsících neuskuteční česko-slovenské mezivládní konzultace. Česká strana to vzhledem ke slovenskému pohledu na klíčová zahraničně-politická témata nepovažuje za vhodné. Fiala ve studiu CNN Prima NEWS dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude pauza mezivládních konzultací trvat.

Praha vnímá jako velmi problematické například setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

„Těch posledních kapek bylo víc. My dáváme jasně najevo, že stojíme na straně Západu. Robert Fico to vidí úplně jinak,“ komentoval Fiala. Fico na rozhodnutí českého kabinetu reagoval následovně: „Česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrá hádka ve studiu. Rusko bylo vyprovokováno, tvrdil David. Kým? divil se Pospíšil

Tagy: