Poslední hřebík do rakve vesnických hospod. Zvýšená DPH nás zlikviduje, bojí se majitelé

Vládní úsporný balíček zdraží točené pivo. Nově totiž bude spadat do 21procentní sazby DPH. Podle zástupců pivovarů to může vést k dalšímu odlivu hostů z restaurací. Nejhůř by to mohly odnést vesnické hospody, pro které by to mohl být „poslední hřebíček do rakve“. Naopak vinaři se můžou radovat.

V současnosti spadá točené pivo v restauraci do kategorie 10procentního DPH. Nový vládní balíček posílá pivo do nejvyšší 21procentní sazby. „Je to smutné, v této době. Když bude pivo stát dvanáctka 50 korun. Desítka 40 korun, tak je to o 10 procent nahoru,“ uvedl pro CNN Prima NEWS majitel restaurace Jan Dobiáš.

„Po těch mnoha ranách to je další a domnívám se, že pro mnoho zejména venkovských hospod tohle bude poslední hřebíček do rakve,“ upřesnil mluvčí pivovaru Bernard Radek Tulis. O tom, že zvýšení sazby DPH u točeného piva povede k odlivu hostů z restaurací a hospod, je přesvědčena i ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Mrzí nás, že se vláda rozhodla místo větších úspor jít cestou další zátěže hospod a restaurací. Obáváme se, že tento krok povede k dalšímu odlivu hostů,“ řekla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

ČTĚTE TAKÉ: Jaké daně porostou a co Čechům podraží? Vláda představila konsolidační balíček

Svaz pivovarů už dříve upozornil na to, že loni se prodej piva v restauracích držel na nejnižší úrovni za posledních deset let. Zatímco v roce 2009 se v hospodách a restauracích vypila téměř polovina piva, loni to bylo 31 procent. Právě na prodeji piva jsou venkovské podniky a hospody v menších městech nejvíce závislé.

Podle štamgastů za zvýšení ceny piva může vláda, která neumí šetřit. Návštěvu hospody si však neodpustí. „Co jiného čekat od těch umělců, kteří tam dneska sedí, než že budou zdražovat,“ řekl jeden z dotázaných pivařů. „Je to asi logický krok u vlády, která neumí šetřit a neumí si pohlídat své výdaje,“ doplil ho další.

Tichá vína zůstanou bez daně

Jednou z mála skupin, kterou dnešní vládní balíček potěšil, jsou vinaři. Spotřební daň na tichá vína zůstane i nadále na nule. „Velká úleva, protože práce na vinici je neustálá práce, začínáme v zimě, v mraze, v dešti stojíme v gumácích, nohy studené, ve vinicích stříháme. Na jednom konci skončíte a na druhém začínáte pracovat znovu,“ popsal vinař Zdeněk Habrovanský.

Někdo ale poukazuje na to, že není spravedlivé, aby se víno spotřební dani vyhnulo, zatímco daňové zatížení u piva se naopak zvýší. „Myslím si, že je to nefér vůči pivovarům,“ řekl jeden z pivařů. „Máme světové pivovary, vinaře až tak světové rozhodně nemáme, tak nechápu, jak to, že daň z vína není a z piva je,“ doplnil další.

„Pivo, to je něco úplně jiného – tam je hlavní voda, nějaký slad, chmel a potom je z toho rychle vyrobený produkt. Kdežto my, než se dostaneme k výrobku, tak to trvá,“ namítl jeden z vinařů. Mnozí ekonomové jsou ale přesvědčeni, že dřív nebo později se spotřební dani nevyhne ani víno.

Vláda ve čtvrtek představila dlouho připravovaný konsolidační balíček, který nazvala „Česko ve formě“. Konkrétní body, které se týkají důchodů, daní či zeštíhlení státu. Podle ministra Stanjury by vládní konsolidační balíček sníží schodek státního rozpočtu v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. Kabinet by chtěl návrhy projednat ve Sněmovně v prvním čtení ještě do poslaneckých prázdnin.

Tagy:
pivo hospoda Český svaz pivovarů a sladoven Zbyněk Stanjura Česko vinařství sazby DPH Poslanecká sněmovna ČR Pivovar Bernard Jan Dobiáš konsolidační balíček