Zelenskyj: Rusové v Charkově rozpoutali záměrný teror. Budují mučírny a unášejí lidi

Při ostřelování města Charkov na severovýchodě Ukrajiny zahynulo za poslední čtyři dny 18 lidí a více než stovka byla zraněna. Ve svém projevu to v noci na pondělí oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Gubernátor oblasti Oleh Syněhubov předtím uvedl, že v neděli přišlo ve městě o život pět osob a 20 jich utrpělo zranění, když centrum Charkova a jedno z předměstí zasáhla raketa a dělostřelecká palba. Zelenskyj v nočním projevu řekl, že druhé největší ukrajinské město čelí nepřetržitému ostřelování. „Není to nic jiného než záměrný teror: minometná a dělostřelecká palba namířená proti řadovým obytným čtvrtím, proti řadovým civilistům,“ zdůraznil Zelenskyj.

Prezident Ukrajiny rovněž obvinil ruské vojáky, že se na jihu Ukrajiny dopouštějí mučení a únosů, a vyzval svět, aby na to reagoval. „Budují se zde mučírny. Představitelé místních vlád a další známí lidé jsou unášeni. Humanitární pomoc je kradena, což vede k hladovění,“ prohlásil Zelenskyj.

V okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti Rusové podle Zelenského vytvářejí separatistické státy a zavádějí tam ruskou měnu rubl. Ukrajinský prezident znovu vyzval k zesílení sankcí vůči Rusku, včetně celého jeho bankovního sektoru a ropného průmyslu.

Tagy: