Záhady v děsivém případu z Krkonoš. Devět otázek, které stále zůstávají nezodpovězené

Proč zmizení Jany a Adama v Krkonoších někdo nenahlásil dřív? Zanechala žena dopis na rozloučenou? Tyto a další otázky stále provází vyšetřování smrti 40leté Jany a jejího tříletého syna, jejichž těla byla nalezena po několikadenním pátrání v Krkonoších. Žena měla nejprve zabít svého syna a následně spáchat sebevraždu.

  • Proč zmizení Jany a Adama někdo nenahlásil dřív?

Naposledy viděla matku se synem majitelka penzionu U Sochorů 27. prosince ráno, jejich pohřešování ale nahlásila až v pátek 30. prosince. Uvedla, že se s ženou nemohla spojit, pokoj byl zamčený a před budovou stálo její auto. V den, kdy zmizení nahlásila, se Jana se synem měla z penzionu původně odhlásit.

Na policii se 30. prosince obrátil také partner ženy a otec chlapce. Právě časovou prodlevu mezi zmizením a nahlášením pohřešování si nedokážou lidé vysvětlit. Někteří uživatelé sociálních sítích otci Adámka pokládali otázku, jak je možné, že zmizení dvojice – svých nejbližších – nahlásil tak pozdě.

Jak se nakonec ukázalo, v době, kdy majitelka penzionu a otec chlapce nahlásili zmizení dvojice, byla už Jana s Adámkem po smrti.

  • Jaké „citlivé okolnosti“ jejich zmizení provázely?

Ačkoliv otec nahlásil zmizení Jany se synem až 30. prosince, pokoušel se dvojici vypátrat sám. Mimo jiné prostřednictvím sdílení veřejné prosby. „Moc moc prosím o pomoc s pátráním po partnerce Janě a synovi Adamovi. Naposledy byli 27. prosince v Peci pod Sněžkou. Jakékoliv informace prosím volejte na Policii ČR na 158,“ zveřejnil dvě hodiny před silvestrovskou půlnocí na Facebooku.

Deník Blesk následně požádal otce o více detailů. „Moc děkuji za pomoc s pátráním, vážím si toho. Další okolnosti jsou velmi citlivé pro mě, Janu a zejména Adama. Proto prosím o pochopení, když si v tuto chvíli nebudu přát sdělovat další informace,“ uvedl. Později se objevila informace, že „citlivými okolnostmi“ může muž myslet rozhodnutí soudu, který mu svěřil syna do péče.

„Spekuluje se o tom, že jejich vztah měl procházet vážnou krizí, která měla dokonce vyvrcholit soudem o péči o chlapce. Mluvčí okresního soudu pro Prahu-západ ale nechtěl nic komentovat. Podle informací CNN Prima NEWS dopadlo rozhodnutí lépe pro otce,“ doplnil reportér Krimi zpráv Václav Janata.

„Co jsem se dočetl, měla matka vrátit syna otci, k čemuž nedošlo. Teoreticky se mohlo stát, že u ní došlo k psychické výchylce, kdy mohla vinit bývalého přítele z toho, co se jim stalo, a agresi pak přenést na dítě. To se mohlo dostat až do extrému, který sledujeme,“ podotkl v pořadu Nový den bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda.

  • Jela Jana do Krkonoš s tím, co udělá?

Lidé si nedokáží vysvětlit, jak mohla matka takto brutální čin spáchat. Pokládají si otázku, zda měla Jana připravený plán, nebo se jednalo o zkratkovité jednání. Experti se přiklání spíše k první možnosti.

„Pokud chce člověk spáchat sebevraždu, nemá to ve většině případů racionální podklad,“ zmínil bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda. „Až ke konci dne může svůj cíl zrealizoval. Nelze ale říci, zda to bylo nějaké náhlé pohnutí mysli, nebo plánovaná akce. Je možné, že to žena plánovala, ale to bychom spekulovali,“ doplnil.

Pokud se pachatel k činu, jako je rozšířená sebevražda odhodlá, jedná podle psychoterapeuta Tibora Brečky zpravidla plánovaně. „Nějaká příprava proběhne, než že by to bylo ryze afektové jednání či amok. To je spíše výjimečné. Faktorů je však řada,“ uvedl.

  • Trpěla žena nějakými psychickými problémy?

Objevují se i spekulace, že žena trpěla vzhledem k možným rodinným sporům depresemi. „Je možné, že měl dotyčný nějakou duševní chorobu nebo psychický problém. Na internetu jsem četl, že žena údajně propadla depresi a na základě toho se rozhodla zabít sebe a vzít s sebou i své dítě. Tomuto jevu říkáme rozšířená sebevražda,“ vysvětlil forenzní psycholog Karel Netík.

Bezpečnostní expert Stanislav Kazbuda dodal, že teoreticky mohlo dojít u ženy k psychické výchylce, a to kvůli tomu, že měla Jana předat syna do péče otce.

  • Proč se uchýlila k tak drastickému řešení?

Asi nejčastější otázka, kterou si kladou všichni, kteří případ sledují. Co se ženě honilo před činem hlavou už vyšetřovatelé nikdy nezjistí, přesto experti přemýšlí nad tím, co mohlo její jednání odstartoval. Nejčastěji se mluví o rodinných sporech a údajném rozhodnutí soudu předat syna do péče otce.

Psycholog Karel Humhal ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že člověk k takovému činu přistoupí, až když ztratí veškeré naděje. „Člověk přistupuje k takovému činu, když ztratí veškeré naděje na to, že by v dalším životě mohl nějak existovat, když zhasne světýlko v dálce, perspektiva, že to nějak půjde,“ sdělil Humhal s tím, že to musí být silně odůvodněné rozhodnutí.

Někteří lidé uvažovali i o tom, zda se žena nechtěla partnerovi zabitím syna a sebe sama pomstít. To forenzní psycholog Karel Netík rozporoval. „Pomstu partnerovi známe už z antické literatury. V takovém případě by však zabila jen dítě, a ne sebe. Takže možná nešlo o pomstu, ale o zkratkovité jednání,“ dodal. I Netík se na základě spekulací o rodinných sporech domnívá, že situace, kdy měla syna odevzdat do péče otce, byla pro ženu neúnosná: „A tak se rozhodla zabít sebe i syna.“

„Může to být příčina,“ souhlasil s výše zmíněnou možností bezpečnostní expert Stanislav Kazbunda. „K sebevraždě mnohdy stačí mnohem méně závažné okolnosti. Pro lidi myslící v normálním režimu je to těžko pochopitelné. Pokud je však člověk ve stresu a tlaku, může i velmi malý podnět vnímat intenzivněji, než kdyby byl v pořádku. Impulz pro spáchání takového činu tedy může být mnohem méně zásadní než fakt, že žena mohla přijít o dítě,“ dodal.

Psycholog Jan Kulhánek podotkl, že rozvod či rozchod, při němž jde i o dítě, mohou eskalovat i další příbuzní. „Ne všichni jsou sdílní a svěří se s tím, co se jim honí hlavou. To, že si připadají být v koncích, mají na protistranu velký vztek, a nakonec se pomstí i na dítěti... tomu se dá obecně trochu předejít tím, že se společnost a zúčastnění snaží rozejít či rozvést ne až tak dramaticky. Někdy však negativně řečeno pomáhají příbuzní a přátelé, kteří je ještě podporují v tom, aby se situace hrotila, stejně jako nenávist,“ dodal.

  • Zanechala žena dopis na rozloučenou?

Ve vztahu k podstatě celého případu přichází také otázka, zda Jana zanechala dopis na rozloučenou. Pokud svůj čin plánovala, dá se předpokládat, že mohla zanechat vysvětlení.

Podle důvěryhodného zdroje Práva dopis na rozloučenou skutečně existuje. Policie tuto verzi ovšem nepotvrdila, uvádí web novinky.cz.

  • V jaké poloze byla těla nalezena?

Podle nepotvrzených informací původně kolovaly zprávy, že nalezená těla byla k sobě schoulena. Později však policisté zveřejnili prohlášení, že celý případ prošetřují pro podezření z vraždy a následné sebevraždy. Podle informací CNN Prima NEWS Jana měla syna uškrtit a následně se oběsit. V takovém případě by první informace s verzí o schoulených tělech nesouhlasila. Policisté však pozici, v jaké dvojici našla, zatím neuvedla.

  • Proč neměli policisté záběry z Růžové hory dříve?

Až v pondělí 2. ledna – tedy tři dny po vyhlášení pátrání – policisté informovali o první velké stopě. Matku s dítětem zachytila 28. prosince bezpečnostní kamera u lanovky na Růžovou horu. Mohli však vyšetřovatelé získat záběry dříve? Bezpečnostní expert Stanislav Kazbuda vysvětlil, že je získání kamerových záznamů mnohdy značně komplikované.

„Policie musí zjistit, kde může videozáznam sehnat. Například, kdo má na domě kameru. Následně si záznam musí vyžádat a vyhodnotit. Pokud jde o kamery v režii obce, je to rychlejší a jednodušší,“ podotkl. „Následuje vyhodnocení toho, jakým směrem mohl pohřešovaný jít a co měl vše u sebe. Nicméně je nutné si uvědomit, že záznamy nejsou tak kvalitní, jak to vypadá ve filmech. Ne vždy jde ze záznamu určit podoby pohřešovaných nebo minimálně odhadnout, zda se o ně jedná,“ dodal Kazbunda.

  • Proč bude případ nejspíš odložen?

Vzhledem k podstatě případu, kdy policisté pracují s verzí vraždy a sebevraždy, bude podle reportéra Krimi Zpráv CNN Prima NEWS Václava Janaty případ zcela jistě odložen. „A to kvůli smrti matky. Zkrátka nebude nikdo, koho by policisté mohli stíhat,“ vysvětlil.

Tagy: