Chlapec se nechal očkovat, za pár dní oslepl. Rodina teď chce po Pfizeru odškodné

Očkování

Odškodné za očkování

Kdo odškodní lidi, kteří mají po očkování proti covidu vážné zdravotní následky? To je otázka, která vytanula po případu francouzského chlapce, který krátce po podání první dávky oslepl. Podle dostupných informací za nežádoucí účinky výrobce, v tomto konkrétním případě firma Pfizer, zodpovědnost nenese.

Případ, který rozvířil ve francouzských médiích marseillský právník, se týká třináctiletého chlapce z Paříže. Ten podle rodiny prakticky přišel o zrak krátce poté, co dostal první dávku vakcíny proti covidu. „Dítě osleplo z 90 procent pět dní po podání první dávky. My jsme se jako jejich zástupci obrátili na výrobce, kterým je v tomto případě firma Pfizer,“ sdělil právník Éric Lanzarone.

Jak uvádí, smlouva společnosti Pfizer s Evropskou komisí veřejně přístupná není. „Když jsme se ke smlouvě dostali, zjistili jsme, že obsahuje jakousi klauzuli, která de facto vyvazuje Pfizer z veškeré zodpovědnosti v případě, že by došlo k nežádoucím vedlejším účinkům,“ pravil Lanzarone.

Kritika ze strany europoslanců

„Nekomentujeme doložky obsažené v našich smlouvách podepsaných se státy nebo Evropskou komisí. Společnost Pfizer dodržela své smluvní závazky tím, že dodala objednaná množství podle definovaného harmonogramu a zajistila dostupnost bezpečné a účinné vakcíny pro boj s pandemií COVID-19,“ reagovala společnost Pfizer.

O tom, jak byla smlouva podepsána a co obsahuje, mají své pochybnosti i někteří čeští europoslanci. „Komise byla vyzvána třikrát, aby zveřejnila všechny smlouvy týkající se jak přípravy vakcín, tak smluv o dodávkách, včetně případných sankcí. Toto komise nikdy neučinila. Část nakonec zveřejnila s tím, že tam jsou začerněné údaje,“ řekl europoslanec za SPD Ivan David. „Samotné nahlédnutí do smluv bylo provázeno mnoha otazníky a rozpaky. Smlouvy z velké části byly začerněny. To je také důvod, proč jsem od toho nakonec upustil, protože z toho, co bylo k vidění, nešlo některé detaily zjistit,“ dodal europoslanec za ODS Jiří Pospíšil.

Podle Pospíšila se mezitím odškodnit případné následky zavázaly samy členské státy. Což ale znamená, že případné odškodné by platil stát, tedy daňoví poplatníci. „Osobně bych žaloval oba – stát i výrobce. Jsou to dvě různé žaloby podle různého práva,“ má jasno Pospíšil.

To ostatně zamýšlí i francouzský advokát. Obává se ale, že odpovědnost budou svalovat výrobce i stát jeden na druhého a potrvá roky, než se rodina případného odškodnění dočká.

Tagy: