Chodec Messi okolo sebe potřebuje běžce. Na MS jsou nejsilnější Brazilci, říká analytik

Statistika možná nuda je, ale i pro fotbal má velmi cenné údaje. Jednotlivé týmy v nejpopulárnějším sportu světa se čím dál tím častěji spoléhají na řeč čísel. Pro Slavii Praha analyzuje data Jakub Mareš, který byl hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS a rozebral především největší hvězdy probíhajícího mistrovství světa v Kataru.

Jedním z nejžhavějších témat šampionátu je zřejmě fakt, že Portugalsko, zdá se, už nepotřebuje Cristiana Ronalda, který začal osmifinále proti Švýcarsku na lavičce. Nikdo mu nemůže upřít neuvěřitelné věci, které už během kariéry dokázal, ale nyní musí akceptovat, že jeho éra se chýlí ke konci.

„Čas nejde zastavit, Ronaldovi je 37 let, i když na to nevypadá. Tím pádem klesl jeho přínos pro tým. Sice je stále velmi rychlým hráčem, ale už nedokáže sprinty tolikrát opakovat. I proto nebyl využíván v Manchesteru United. V anglické lize vykazoval stále dobrou rychlost sprintu. Problémem je, že se do něj nedostává často. Potřebuje více odpočívat. Bylo by pro něj nejlepší, aby přijal roli žolíka, který chodí na posledních 20 minut,“ zanalyzoval Jakub Mareš pro CNN Prima NEWS fenomenálního hráče.

Jednatel společnosti Professional Players Management se pozastavil i u dvou jiných velikánů, kteří do Kataru přicestovali – Lionela Messiho a Roberta Lewandowského. Ti na šampionátu spíše chodili, než běhali.

„Momentálně nejvíce naběhal Chorvat Marcelo Brozovič, průměrně to u něj je 14 kilometrů. Včetně prodloužení proti Japonsku to bylo skoro 17 kilometrů,“ poznamenal Mareš ke středopolaři Interu Milán, který je maratoncem, ačkoliv se často hovoří o jeho kuřáckých návycích.

„Když to porovnáte s Messim a Lewandowskim, kteří naběhají podobně jako brankář, je to jako byste měli o hráče méně. Ale pořád je to fotbal, ve kterém rozhodují vstřelené branky, v tomto jsou oni dva vynikající. Na základě dat platí, že Messi je nejproduktivnější a nejnebezpečnější hráč turnaje,“ pokračoval hlavní analytik Slavie Praha.

Mareš zmínil, že i když argentinská opora tolik nemaká, dokáže v klíčových chvílích jednat chytře. „Messi by dnes už zřejmě zápas sám neudělal. Potřebuje mít okolo sebe vhodně poskládaný mančaft, například přidat více běžců, což vytvoří vhodný mix. Když se to povede, Messi se odvděčí.“

Jak by hvězdy pochodily v české lize?

Odborník na fotbalová data se zároveň pokusil odhadnout, jak by se teoreticky dařilo Ronaldovi, Messimu a Lewandowskému v české lize. „V určitých aspektech by takovýto hráč vyčníval, ale musel by se vyrovnat s extrémní agresivitou ze strany obránců nebo horšími terény a pomalejším tempem. Dohromady by to znamenalo, že by pravděpodobně nebyl tak přínosný, jak by si lidé mysleli,“ spekuloval.

A také nemohl uniknout otázce, kdo má statisticky nejblíže k tomu, aby vyhrál mistrovství světa. „Brazilci vypadají skutečně nejlépe. Nejde jen o to, že útočí s největší lehkostí, zároveň vynikají v soubojové složce, jsou nejlepší ve vzduchu, velmi dobře zajištění směrem do defenzivy. Turnajový fotbal je trochu ošemetný v tom, že se rozhoduje jen v 90 minutách, případně v prodloužení. A chyby pak nelze napravit. Proto i Brazilci hrají velmi bezpečně,“ hodnotil Mareš a k tomu ještě vypíchl hru Anglie a také Portugalců.

Čtvrtfinálové zápasy jsou v Perském zálivu na programu v pátek a sobotu:

  • 9. 12. 16:00 Chorvatsko–Brazílie (Education City Stadium)
  • 9. 12. 20:00 Nizozemsko–Argentina (Lusail Iconic Stadium)
  • 10. 12. 16:00 Maroko–Portugalsko (Al Thumama Stadium)
  • 10. 12. 20:00 Anglie–Francie (Al Bayt Stadium)

Tagy: