Chodil Prahou jen v boxerkách. Exhibicionistů přibývá, proč na veřejnosti odhazují svršky?

Exhibicionistů přibývá, proč na veřejnosti odhazují svršky?

Muž se procházel po Andělu bez kalhot

Naháče už mnohokrát řešili strážníci po celé republice. Obnažování mnohdy souvisí s drogami nebo alkoholem a v některých případech může jít o trestný čin. Naposledy vyrazil muž jen v boxerkách na pražský Anděl.

Venku se oteplilo a horko bylo nejspíše i muži na Andělu. Do ulic vyrazil jen v boxerkách. Byl namol, nadýchal téměř čtyři promile alkoholu. A další naháč se před měsícem pohyboval pražským metrem. Za přirození ho podle strážníků vedla jeho přítelkyně, oba nejspíše byli pod vlivem drog.

Pohledy kolemjdoucích si nejspíše užíval naháč v Mostě, který na ulici dokonce předvedl taneček. Jakmile si všiml hlídky strážníků, dal se na útěk. I tomuto muži vyšel pozitivní test na drogy. Skončil v nemocnici. „Doktore, dej mi vodu do kelímku,“ říkal stěží.

Další muž bez oblečení se pohyboval v pražském metru, byť nebyl nahý úplně. Měl totiž na sobě jednu ponožku. Zároveň se drbal po celém těle. Hlídce městské policie vysvětloval, že bojuje s parazity, kteří ho koušou.

Z kašny si udělal bidet

V Jihlavě si zase jeden nahý muž zřejmě spletl centrum města s nudapláží. „Snažil se bránit zákroku strážníků, proto mu byly nasazeny pouta,“ uvedl zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Mastera. A další exhibicionista se koupal v kašně na náměstí v Praze. V jednu chvíli to vypadalo, že si ji spletl s bidetem.

Podle psychologa mohou tito lidé trpět psychickými problémy a svlékají se v takzvané manické fázi. Na druhou stranu může svršky odhodit i psychicky zdravý člověk pod vlivem drog nebo alkoholu. „Po požití alkoholu nebo omamných látek dojde k částečné změně vědomí a člověk poté nabyde pocitu, že se potřebuje od všeho osvobodit,“ vysvětlil psycholog Karel Humhal.

Právní kvalifikace obnažování na veřejnosti se často odvíjí od toho, zda se tato osoba pohybuje například v parku nebo na hřišti mezi dětmi. „Poté může být toto počínání kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku, nebo jako podezření ze spáchání trestního činu výtržnictví,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský. Záleží také na tom, zda je člověk, který se svléká, psychicky v pořádku.

Tagy: