Osahávání i exhibicionismus. Sexuální obtěžování zažila v MHD každá třetí žena

Obtěžování v MHD

Verbální narážky, osahávání i exhibicionismus. Sexuální obtěžování na veřejnosti se stává bohužel běžnou normou, jak dokazují průzkumy. Pro oběti je často velmi těžké se v této choulostivé situaci bránit. Oporu mnohdy paradoxně nenajdou ani u okolí.

„Seděla jsem u metra na Národní třídě v Praze, když za mnou přišel nějaký muž a chtěl si povídat. Vypadal, že je opilý, ale všude okolo byli lidi a navíc to bylo přes den, všude bylo světlo,“ vypráví sociální pracovnice a expertka přes psychologii Hana V.

VÝSKYT SEXUÁLNÍHO OBTĚŽOVÁNÍ VE VEŘEJNÉ DOPRAVĚ

  • Do reprezentativního průzkumu se v dubnu a květnu zapojilo 1 009 lidí nad 15 let z celé republiky.
  • Celkem 35 procent žen a deset procent mužů se stalo obětí sexuálního obtěžování.

Muži dala drobné, které po ní požadoval. To mu však nestačilo. „Doufala jsem, že pak odejde. Najednou si ale sundal roušku, přistoupil blíž a chtěl mi dát pusu. Snažil se mířit na moji pusu, ale rychle jsem se otočila a nahlas volala, že nechci. Přesto mi ji stihl dát na tvář,“ líčí s tím, že okolí si ničeho nevšímalo. Polibek se jí snažil vnutit navíc v době, kdy Česko bojuje s pandemií koronaviru.

Právě veřejná doprava bývá častým místem, kde se lidé dopouští sexuálního obtěžování. Podle průzkumu agentury Focus sexuální obtěžování v MHD zažila každá třetí žena. Čtvrtina cestujících pak byla takového chování svědkem.

Podle průzkumu se přibližně každý čtvrtý dotázaný domnívá, že sexuální obtěžování ve veřejné dopravě se vyskytuje často. Téměř každý druhý si myslí, že se vyskytuje jen občas.

Masturboval, nikdo mu nic neřekl

Ve městech často i za bílého dne dochází k exhibicionismu. „Je to docela nedávno, co jsem jela metrem a asi pět metrů ode mě masturboval chlap. Rozhodně to vidělo víc lidí, ale nikdo mu nic neřekl. Sama jsem sbírala odvahu mu něco říct,“ popisuje studentka práv Valentýna Hassmanová.

Bála se však jeho reakce i toho, že by ji ostatní cestující nepodpořili. „Asi jsem trochu naivně čekala, že zareaguje nějaký chlap, kterých tam v tu chvíli bylo víc než ženských. Šance, že někdo vystoupí z davu, je skoro nulová. Dokud se tohle chovaní nezačne konfrontovat, bude se to dít dál,“ myslí si Hassmanová.

Přestože průzkum ukazuje, že se tento problém dotýká převážně žen, oběťmi bývají i muži. Podobnou zkušenost prý má každý desátý. „Seděl jsem v tramvaji, když ke mně z boku přistoupil muž, chytl se tyče a nečině stál, jako další cestující. Tento muž měl však rozepnutý poklopec, z něho měl povystrčené přirození,“ říká muž, který si přeje být v anonymitě. Ani on nedokázal zareagovat. Podle svých slov byl v tu chvíli zcela paralyzovaný.

Respondenti dotázaní redakcí CNN Prima NEWS se také shodli, že spousta lidí z okolí na takové situace zkrátka rezignovalo. Vláda však chce těmto incidentům předcházet. K posílení bezpečnosti vyhradí zhruba 20 milionů z norských fondů a evropské dotace. Neupřesnila však, jaké postupy by přesně v hromadné dopravě zavedla.

Tagy: