Na Chodských slavnostech se sní tisíce koláčů. Takto je dělají v tradiční pekárně v Bořicích

Blíží se víkend a s ním i 71. Chodské slavnosti, jeden z největších svátků spojených s Vavřineckou poutí. Na té samozřejmě nesmí chybět chodské koláče. V pekárně v Bořicích mají kvůli jejich přípravě napilno.
Základem je dobře zadělat těsto. V jedné ze směn to má na starosti i 90letá Anežka Bayerová. Recept je prý stejný jako když je pekla před lety se svou maminkou. „Musíme mít všechno dobře zvážené, tekutinu odměřenou a vajíčka musíme dávat na váhu,“ řekla Bayerová pro CNN Prima NEWS.
ČTĚTE TAKÉ: Houbařské žně uprostřed léta. Rostou i pozdně podzimní druhy, pozor na jedovaté, radí mykolog
Když je těsto nakynuté, připraví z něj bochánky, ze kterých se válečkem vyvalují koláče, do kterých se pak vymačká obruba. V Bořicích, kde drží tradici už tři generace, musí pekařky upéct na osm tisíc koláčů. „800 kilo mouky, 600 kilo cukru, 6 000 vajec, droždí 60 kilo, 2 300 kilo tvarohu, 500 kilo povidel a 300 kilo máku,“ vyčetla nezbytné suroviny majitelka pekárny Marie Vondrovicová.
Dlouholetá tradice
Koláče v Bořicích pečou už přes 20 let. Zdobí se takzvaným merhováním na tvarohový základ. Zkušené merhovačky zvládnou ozdobit koláč za 15 až 20 vteřin a sáčky s mákem a povidly přitom drží jednou rukou. „Zdobíme vzory, které máme v hlavě. Já mám nejradši srdíčka a kytičky, protože ty má každý rád,“ uvedla merhovačka Marie Johánková.
Navazuje na téma

Aby se vše do Chodských slavností stihlo, pomáhá nepřetržitě 60 pracovnic, které chodí na dvě směny. „Ráno v půl čtvrté přišla první děvčata a budeme končit v sobotu někdy kolem druhé hodiny,“ sdělila pracovnice pekárny Lenka Vondrovicová.
Pomáhá i vnučka majitelky Lucie Vondrovicová, která svůj první koláč merhovala už v pěti letech. „Už když jsem byla malinkatá, tak jsem se koukala babičce pod ruce, jak to dělá,“ řekla.
Místní ženy jsou opravdu šikovné a při zdobení koláčů nemají problém merhovat jakýkoliv motiv.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Oběd do stovky v Prachaticích a Příbrami? Vždycky si pochutnáme, chválí jídlo zákazníci