Chorvatsko zasáhlo třetí zemětřesení, další může ještě přijít

Petrinja

Třetí den za sebou zasáhlo střední Chorvatsko zemětřesení. Poslední otřesy se objevily ve středu před půl sedmou ráno. Nejsilnější měl magnitudu 4,8, informovala chorvatská seismologická služba. Postižena byla města Petrinja a Sisak, která poškodilo už úterní zemětřesení. Ačkoliv středeční otřesy byly slabší než ty předchozí, řada domů je ovšem už výrazně poškozena, proto pravděpodobně způsobí škody i lehčí otřesy. Mezi lidmi proto vyvolávají strach.

Podle chorvatské seizmologické služby byly ve středu zaznamenány otřesy v 6:15, 6:26 a 6:29. První o síle 4,7, další 4,78 a poslední 3,9. Šéfka služby Ines Ivančičová uvedla v chorvatském rozhlasu, že epicentrum bylo u Petrinje v hloubce deseti kilometrů, stejně jako v úterý. Varovala, že by mohly přijít ještě další otřesy.

„Nemůžeme říci: ‚Dobré ráno,‘ protože nám není dobře. Ráno v 6:15 nás zasáhl třetí a pak i čtvrtý otřes. Krátké, ale silné,“ řekl starosta Petrinje Darinko Dumobović, který telefonoval z parku. Jeho kancelář se totiž proměnila v suť.

Lidé se bojí, spali v autech

Právě kvůli obavě z dalšího zemětřesení mnoho obyvatel postižené oblasti, která se nachází kolem 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, strávilo noc mimo domovy. Starostka Sisaku Kristina Iličová Baničeková chorvatské televizi HRT řekla, že hodně lidí spalo v autech nebo ve stanech a další úřady umístily do bezpečných sálů.

Někteří ale ulehli ke spánku vedle svých zničených obydlí. „Většina lidí, kteří bydlí v Petrinji nebo Sisaku, strávili noc ve sportovní hale. Nejedná se ale jen o města, ale také o okolní vesnice. Situace je tam také špatná, ale lidé často nechtěli nebo nemohli odejít, třeba kvůli dobytku, a tak spali na dvorech,“ řekla CNN Prima NEWS tajemnice České besedy v Záhřebu a učitelka v české škole Maja Burgerová.

Nemalé škody zemětřesení způsobilo i v hlavním městě Záhřebu. Média informovala o poškození budovy ministerstva obrany, ale i o postižení dalších objektů. Patří mezi ně například barokní kostel svaté Kateřiny. V kostele svatého Marka ve staré části města se zřítila část klenby a škody utrpěl i jižní portál, napsal Večernji list.

Podle médií pět ze sedmi obětí zemětřesení zemřelo v obci Majske Poljane u města Gliny. Patří mezi ně dvacetiletý mladík, na kterého spadla střecha rodinného domu. V sousedním domě zahynuli pod troskami otec se synem. V rozvalinách svého domu našel smrt i starší muž, jehož ženu se záchranářům podařilo dostat ven živou. První oznámenou obětí byla dvanáctiletá dívka, kterou na ulici v Petrinji zabily padající trosky. Vážné zraněných je prozatím dvacet.

Jako po válce

Oblast Petrinje zasáhlo velké množství otřesů, nějaký se objeví skoro každou minutu, a 25 až 30 z nich mělo větší magnitudu než tři. Potvrdila to i tajemnice České besedy v Záhřebu a učitelka v české škole Maja Burgerová. „Celou noc i celý den byla další zemětřesení, ráno před půl sedmou nás i v Záhřebu vzbudilo silné zemětřesení,“ řekla CNN Prima NEWS o otřesech ze středečního rána. „Už zničené budovy se ničí dál a vypadá to jako po válce,“ dodala.

V úterý večer se v Petrinji podařilo obnovit dodávky elektrického proudu, což umožnilo odklízet trosky. Specialisté pro výškové práce odstraňovali poničené komíny a hasiči procházeli domy a hledali případné oběti Starosta Dumobović již dříve řekl, že ve městě je chaos, protože lidé pátrají po svých blízkých.

Na žádost Chorvatska o humanitární pomoc zareagovala Česká republika s tím, že pošle vybavení jako stany či osvětlovací techniku v celkové hodnotě pět milionů korun. Na svém Twitteru to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Tagy: