Zemětřesení v Chorvatsku má nejméně sedm obětí. V troskách zahynula i celá rodina

Chorvatsko

Už druhý den po sobě zasáhlo Chorvatsko zemětřesení

Chorvatsko v úterý zasáhlo další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3 stupně. Znát bylo i v Česku. Podle chorvatských médií si v nejvíce zasažené oblasti vyžádalo nejméně sedm obětí na životech a mnoho zraněných, kromě toho způsobilo velké materiální škody. Úřady podle agentury AP zatím potvrdily pět mrtvých a nejméně 20 zraněných. Otřesy přitom Chorvatsko zaznamenalo už v pondělí. Česko zašle do Chorvatska pomoc. Úřady zatím neinformovaly, zda byli mezi oběťmi i čeští občané.

Zemětřesení v úterý podle evropského seizmologického centra EMSC udeřilo kolem 12:20 v regionu vzdáleném 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím registrovali otřes o síle 4,1 stupně. Německé geofyzikální centrum GFZ uvedlo, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v Petrinji s ohniskem v hloubce deseti kilometrů.

Nejvíce zasažená jsou města Sisak a Petrinja, kde došlo k zemětřesení už v pondělí. V obou městech utrpěly škody stovky budov. Podle reportáží chorvatské televize HRT je k nepoznání poškozené centrum Petrinje, odkud média hlásila i mnoho zraněných a rovněž první oběť, kterou se stala dvanáctiletá dívka.

Starosta města Darinko Dumbovič ve svém prohlášení po zemětřesení uvedl, že polovina města byla zničena, a požádal o naléhavou pomoc. „Vytahujeme lidi z aut, nevíme, zda jsou mrtví ani kolik je zraněných. Donesla se ke mně informace, že se zhroutila také školka, ale naštěstí v ní údajně nebyly žádné děti,“ řekl Dumbovič webu Jutarnji.hr.

„Soucítím se všemi rodinami, které tragédii přežili. Město Petrinja prochází peklem. Máme zraněné, i mrtvé. Dochází nám elektřina, voda. Všechno je rozbité. Jsme tady ve tmě, v troskách a hledáme lidi,“ popsal situaci v odpoledních hodinách starosta města.

Ve vsi Majske Poljane, která je součástí města Glina ležícího poblíž Sisaku a Petrinje, si otřesy podle webu Jutarnji list vyžádaly pět obětí. V troskách domu zde zahynula celá rodina. Slábnou také naděje ohledně osudu pětašedesátiletého varhaníka ze vsi Žažina u Sisaku, kterého zemětřesení zastihlo v kostele. Zůstal pod troskami kostelní věže a hasičům se s ním nedaří navázat kontakt. Portál 24sata.hr píše o nejméně sedmi mrtvých a 26 zraněných, z toho šest je ve vážném stavu.

Třicetkrát silnější zemětřesení než v březnu

Do Petrinje se přijeli seznámit s rozsahem zkázy prezident Zoran Milanović i předseda vlády Andrej Plenković. Podle chorvatského seizmologa Krešimira Kuka byl úterní otřes mezi Petrinjí a Sisakem, pokud jde o uvolněnou energii, třicetkrát silnější než březnové ničivé zemětřesení.

Pomoci s vyprošťováním osob zavalených v troskách zřícených domů do Petrinje a Sisaku dorazili hasiči ze Záhřebu i dalších míst. Povoláni byli také vojáci.

Do nejvíce postižených oblastí přijely dva chirurgické týmy a jeden neurochirurgický ze záhřebské kliniky Sestre Milisrdnica. Ministr zdravotnictví Vili Beroš řekl, že se po dohodě s ředitelem nemocnice rozhodl okamžitě pomoci. „Stále nevíme, kolik lidí je zraněno, všechno se děje velmi rychle a snažíme se vše zorganizovat co nejdříve,“ řekl Jutarnji.hr.

Otřesy byly citelné až v Záhřebu

Otřesy byly patrné rovněž v Záhřebu, kde lidé ve strachu vybíhali z budov. Mimo jiné je podle médií silně poškozená budova ministerstva obrany a z jedné z nemocnic hlavního města byly evakuovány děti a rovněž personál.

„Zemětřesení velmi silně pocítili i v hlavním městě, které se nachází zhruba 50 kilometrů od epicentra zemětřesení, takže i v něm došlo ke škodám na budovách, ale naštěstí se zdá, že nedošlo k vážným zraněním. Mnohem horší situace je v samotném epicentru města Petrinje. Dnešní zemětřesení bylo daleko horší než včerejší,“ řekl CNN Prima NEWS Slavomír Goga, pracovník Velvyslanectví České republiky v Záhřebu.

Otřesy pocítili i na Slovensku, v Bosně, Černé Hoře, Srbsku, Itálii, Německu, Maďarsku, Rakousku a v Rumunsku. Ve Slovinsku byla podle agentury STA zastavena z preventivních důvodů jaderná elektrárna Krško. Podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR bylo zemětřesení znatelné také v Česku, podle odborníků však nemohlo ohrozit statiku budov.

Zemětřesení pocítili i lidé na území České republiky, v tuto chvíli již máme zprávy od obyvatel nejen v jižních Čechách, které jsou k epicentru nejblíže, ale také například z Karlových Varů, Plzně a Prahy,“ uvedl seismolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Aleš Špičák.

Česko vyšle vybavení za pět milionů korun

K současné situaci v Chorvatsku se na Twitteru vyjádřil také premiér Andrej Babiš, který nabídl pomoc. „Sleduji šíleně smutné záběry z celého Chorvatska, které zasáhlo zemětřesení. Jsme s Chorvaty a jsme připraveni poslat pomoc. Budu si volat s tamním premiérem Andrejem Plenkovičem,“ napsal Babiš.

V odpoledních hodinách pak ministr vnitra Jan Hamáček potvrdil, že Česko pošle do Chorvatska vybavení v hodnotě pět milionů korun. Prostřednictvím hasičů předá balkánské zemi například stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku.

Zemětřesení zasáhlo Chorvatsko už v pondělí

Oblast Sisaku a Petrinje zasáhlo už v pondělí zemětřesení o síle kolem 5,1 stupně a způsobilo menší škody na některých domech. Cítit bylo i v Záhřebu. Experti očekávali možnost silnějšího následného otřesu.

V Záhřebu bylo silné zemětřesení také 22. března a způsobilo tehdy rozsáhlé materiální škody. Ministr výstavby a územního plánování Predrag Štromar jejich výši odhadl na 42 miliard kun (146 miliard korun). O život přišla jedna dívka a více než dvě desítky lidí utrpěly zranění.

Tagy: