Člen pluku Azov o ruském zajetí: Byli jsme pro ně zvířata. Na jídlo jsme měli půl minuty

Mychajlo Dianov

Válka na Ukrajině (3.10.2022 7:00)

Není žádným tajemstvím, že se ruští vojáci často chovají ke svým zajatcům velmi brutálně. Svědectví Mychajla Dianova, který se dostal do ruského zajetí poté, co definitivně padla obrana železáren a oceláren Azovstal, ale vyráží dech. Podmínky, kterým jsou ukrajinští zajatci vystavováni – a to zvláště příslušníci Dianovova pluku Azov, nemají podle jeho slov s lidskostí nic společného. Buď jste člověk, nebo dobytek, vzpomíná.

„Chovali se k nám jako ke zvířatům,“ říká Dianov v rozhovoru pro YouTube kanál Front 18. „Nebylo možné se najíst. Na jídlo nám dávali půl minuty. Za těch 30 vteřin jste museli snít všechno, co jste mohli,“ pokračuje Dianov. „Často nám dávali záměrně velmi starý chléb. Kluci, kteří měli vyražené zuby, nemohli za tu dobu sníst vůbec nic.“

Dianov byl jedním ze skupiny vojáků, kteří byli drženi ve věznici Olenivka v donbaské oblasti. Ta byla podle mnoha svědectví přeplněna. Místo 150 lidí, na které byly bloky budovány, se jich ve stejném prostoru tísnilo přes 800.

Vysoké počty ale nebyly největším problémem zajatců. „Věřte mi, že po měsíci nedostatku jídla, když zavřete oči, tak zapomenete úplně na všechno. Na svou rodinu, na svou vlast, na všechno. Myslíte jen na jídlo,“ vypráví dál Dianov a pokračuje absurdním příběhem vojáka, který z obřího hladu sebral ze země bobuli v čas, který nebyl vyhrazen jídlu. Za trest ho zmlátili, mučili elektrickým proudem a pod nehty mu zarvali jehly.

Čtyři měsíce ruského zajetí Dianova změnily k nepoznání. Voják zhubl 40 kilogramů a jeho zdravotní stav se dostal do bodu, který často nemusí být slučitelný se životem. Nenapravitelné škody způsobila i skutečnost, že Rusové zraněným zajatcům zřídka kdy poskytovali potřebnou lékařskou péči. Dianovovi tamní „lékaři“ sice operovali zlomenou ruku, ale pouze pomocí kleští a bez jakékoliv anestezie. Následkem toho mu kost srostla do půlkruhu.

Dianovovo utrpení skončilo 21. září. Toho dne byl s dalšími 214 lidmi součástí ukrajinsko-ruské výměny zajatců. Mezi nimi byli i jeho spolubojovníci z pluku Azov, pohraničníci, policisté, mariňáci nebo příslušníci národní gardy.

Tagy: